Bodrum Mandarini tescillendi

Bodrum ilçesinde yetişen kendine has aroması, tadı ve lezzeti ile bilinen “Bodrum Mandarini” artık coğrafi olarak tescillendi. Bodrum mandalina gazozu, reçeli, lokumu, kolonyası, olarak ürünleri çeşitlenen Bodrum mandalinası...

Bodrum Mandarini tescillendi

Bodrum ilçesinde yetişen kendine has aroması, tadı ve lezzeti ile bilinen “Bodrum Mandarini” artık coğrafi olarak tescillendi. Bodrum mandalina gazozu, reçeli, lokumu, kolonyası, olarak ürünleri çeşitlenen Bodrum mandalinası artık coğrafi tescil bölgesi ile de marka değeri korunacak. Başka yerde yetişip Bodrum mandalinası diye satış yapanları ise ağır cezalar bekliyor.

Bodrum Mandarini, Bodrum Ticaret Odası BODTO’nun desteği ve Bodrum İlçesi Turunçgil Üreticileri Birliği’nin 13 Aralık 2009 tarihinde yaptığı “Coğrafi İşaret Tescil” belgesi talebi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

Bodrum İlçesi Turunçgil Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi ve BODTO Başkanı  Mahmut Kocadon üç yıl önce yapılan müracaat sonunda “Bodrum Mandarini” coğrafi tescil belgesi almalarına tüm Bodrumlu mandalina üreticileri adına büyük bir sevinçle karşıladıklarını açıkladı.“Bodrum Mandarini Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ”ni, patent firması Bölge Müdürü Süleyman Zemin, Bodrum İlçesi Turuncgil Üretici Birliği Başkan’ı Mahmut Kocadon’a teslim etti.

Süleyman Zemin coğrafi tescil belgesinin teslimi sırasında “Özellikle odanızın ve Bodrum İlçesi Turuncgil Üreticileri Birliği’nin yoğun ve ısrarlıçalışmaları sonucunda bu belgeye ulaşıldı. Türkiye’de örnek bir çalışmadır bu. Türk Patent Enstitüsünde üç yıl süren bir işlem süreci sonucunda bu belgeyi aldık. Ama bu belgeye ulaşmamızın en büyük etkeni sizsiniz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İşaret belgesi kontrol edilmeli

Birlik Başkanı Mahmut Kocadon yaptığı açıklamada “ Bu belge Bodrumlular için çok önemli. Bir defa manevi yönden mandarinimize sahip çıktık. Bunun ciddi bir önemi var bizim için. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yıllardır Bodrum mandalinasını geliştirdik ekonomimizin temel direğiydi, lokomotifiydi. Daha sonra turizm gelince mandalina kenar da kaldı. Tekrar Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Birliği olarak Bodrum mandalinasını ön plana çıkarmak ve ekonomik katkı sağlamak üzere iyi bir çalışma yaptık. Yaklaşık üç senedir, hatta üç seneyi de geçen bir çalışma sonucu coğrafi işaretimiz aldık. Artık bundan sonra kimse Bodrum’un marka ismini değerlendirip başka yörelerin mandalinasını Bodrum Mandalinası diye satmayacak. Bunun ciddi cezaları var. Hiçbir satıcıya bu cezaları uygulamak istemeyiz ama sonuçta biz de mevcut bahçelerimizi ve marka değerimiz korumak zorundayız. Bundan dolayı tüm tüketicilerin Bodrum Mandalinası diye satılan yerlerden mandalina alırlarken Bodrum Coğrafi işaretine bakmalarını rica ediyorum. “

Başkan Mahmut Kocadon tescil belgesinin getirdiği haklarını daha iyi denetlenebilmesini sağlamak amacıyla barkodlu sistemler ile çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bodrum Mandarini Coğrafi Sınırları Yarımada’nın Ortakent-Yahşi, Bitez, Gümüşlük, Turgutreis, Gündoğan, Konacık, Göltürkbükü beldeleri ve bu beldelere bağlı köyler olarak belirlendi.

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.