BİR KUŞUN VEDASI/ MUSTAFA ÖZTÜRK

Bu gün; işyerimin balkonunda bir kumru. Sanki veda eder gibi baktı.

İşyerim Yatağan İnönü Bulvarı üzerinde. Önünde elektrik direği var idi. Hafta sonu elektrik kablolarının yeraltına alınmasında dolayı kaldırıldı.

İki adet kumru her yıl bu direğe yuva yapar ve yavrularını büyütürlerdi. Kumru yuvaları üç beş çalı çırpıdan oluşur.  Benim büroda çalışanlar da yuvadaki kuşların beslenmelerini sağlamak için balkona yiyecek koyarlar ve yavrular büyür iken benim büroda farklı bir his ve duygu oluşur idi.

Bu gün bizlere elveda demek için balkonda epey dolaştılar.

İnsan duygulanıyor. Bu evren sadece biz insanlara mı? mahsus.  Bizlerin daha fazla para kazanmak, daha rahat yaşamak  ve refah seviyemizi yükseltmek için doğayı katletmek, dere yatakları, ormanları ve yeşil alanları talan etmemiz mi gerekiyor?

Aklıma Yatağanımızın en eski parklarından olan Belediye parkı muhabbetlerimiz geldi.  Rahmetli ŞAKİR CAN o kadar güzel anılar anlatırdı ki; bir çoğumuz eve gitmeyi unutur idik.  Demir Köprüdeki piknikler, derede avlanan balıklar. Bu günlerde kokudan yanından geçilmiyor. Derelerde,  bırakın balığı canlı yaşaması bile zor. Ovadaki karpuz, mısır toplama ve ovada karpuz ve mısır bekine gidenlere yapılan şakalar.

1980 yıllarda Yatağan a geldim. Ovasında tütün, mısır, karpuz, mısır ve adam diksen biter denilen bir ova. Dağları yemyeşil. Tavşanının dan kekliğine, domuzundan tilkisine her türlü yaban hayvanı araçlarımız önünde dans ederdi.

Ya şimdi. Dağlarımız tüyünü döken develer gibi bom boz. Ovamızda ise para hırsı basan işletmeciler kömür bulmak için sondaj çalışmaları yapar iken girdi fiyatlarında ki artış sebebiyle terk edilmiş durumda. Tabi 30 yıl ömrü var diye yapılan Termik santralın saldığı kül ve gazlar bedava. Terk edilen kömür havzaları ise içler açısı. Hele hele tarihi kent STRATONİKA ve LEGİNA.

Dağlardaki Mermer ocakları ise daha  farklı bir boyutta. Kesilen ağaçlar, yuvası ve yaşam alanları elinden alınan yaban hayatı yaşayanları.

Çocuklarımıza; tilki, tavşan gibi yaban hayvanları resimlerde göstereceğiz.

Bizim büroya veda eden kumru gibi etrafımızda dolaşan, serce, kırlangıç gibi kuşlar nereye yuva yapsınlar, nerelerde yiyecek temin etsinler.

GÜLE  GÜLE  güzel KUMRUM. Yolun açık olsun. Biz insanların hırsı bittiğinde sizlere yaşam sansı doğar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.