Bez Bebek ekonomik değer oldu

Milas’a bağlı Çomakdağ köyünde, güne başlarına sardıkları ipek örtülere iliştirilen rengarenk çiçeklerle başlayan çiçek başlı kadınlar, geleneksel yöntemlerle ürettikleri bez bebekleri ve el işlerini satarak ev ekonomisine...

Bez Bebek ekonomik değer oldu

Milas’a bağlı Çomakdağ köyünde, güne başlarına sardıkları ipek örtülere iliştirilen rengarenk çiçeklerle başlayan çiçek başlı kadınlar, geleneksel yöntemlerle ürettikleri bez bebekleri ve el işlerini satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Birçok uygarlığa beşiklik eden Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ köyünde yaşayan kadınlar, köyü ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistlere ‘Bez bebek’ ve çeşitli el işi ürünler yetiştirmenin telaşı içinde. Değişmeyen değişimin esiri olan şehirlere, köylere, insanlara rağmen dünden bugüne kültürlerinden pek bir şey kaybetmeyen Çomakdağlılar, eskiden ninelerinin torunlarına oynasın diye yaptıkları bez bebekleri, şimdi hem torunları hem de bu kültürün alıcısı turistler için işliyor. Çalışkan Anadolu kadınları, el emeği göz nuru bez bebeklerin yanında geleneksel yöntemlerle üretilen birçok el işi ürünü de satarak ev ekonominse katkıda bulunuyor. Köy meydanında kurdukları tezgahlarda satış yapan çalışkan kadınlar, kazandıkları parayla evin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını gideriyor.

“Bez Bebekler bizi anlatıyor”

Bez bebeklerin köy kadınlarını yansıttığını anlatan kadınlar, bez bebeğin hikayesini şöyle anlatıyor; “Ninelerimiz, annelerimiz yapardı bu bez bebekleri biz oynayalım diye. Şimdi biz de torunlarımıza yapıyoruz. Bir de köyümüze gelen turistlere… Bez bebeklerin üzerindeki kıyafetlerin hepsi bizim giydiğimiz yöresel kıyafetlerin küçültülmüş hali. Çok zor, emek ve sabır isteyen bir iş bez bebek yapmak açıkçası. Zaten değer dediğimiz şey de bu zorlu uğraşın ardından ortaya çıkıyor. Bugün bez bebeklerimiz hem yurt içinde, hem de yurt dışında çok ilgi görüyor, birçok fuara davet ediliyoruz. Bu sayede bez bebekler ve el işlerimiz birçok kadın ve gencin kız ekmek kapısı oldu.”

Yerli Koza ile İpek Böcekçiliği yapıyorlar

Yöresel kıyafetlerin birçoğu ve başlarını sarmaladıkları ‘çemperi’ olarak adlandırılan örtüler hep ipek dokuma. Hal böyle olunca ipeğe ihtiyaç duyan kadınlar çareyi ipek böceği yetiştiriciliğinde bulmuş. Hemen hemen her evin önünde ipek böceğinin yetiştiği tek ağaç türü olan dut ağaçları var. Sıcak yaz aylarında gölgesinden yararlanılan, yapraklarından ipek böceği yetiştirilen ağaçlar çok değerli.

Bu haber toplam 532 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.