“Belediye değil Büyükşehir’in şubesiyiz!”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, belediye tarafından gerçekleştirilen çalışmaları ve Büyükşehir uygulamasının ne getirip ne götürdüğü hakkında  kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yaptı. Saatcı, Fethiye Belediyesi...

“Belediye değil Büyükşehir’in şubesiyiz!”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, belediye tarafından gerçekleştirilen çalışmaları ve Büyükşehir uygulamasının ne getirip ne götürdüğü hakkında  kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yaptı. Saatcı, Fethiye Belediyesi kaynaklarından Büyükşehir Belediyesi’ni yıllık 25 milyon 170 bin TL gelir aktarılacağını açıkladı. Saatcı; “Bu yasa Büyükşehir ilçe belediyelerinin bitim yasasıdır.Gelir kalmadı. İller bankasından gelen parayı görüyorsunuz. Şuan inanın biz Fethiye Belediyesi değiliz, bunu da siyaseten söylemiyorum. Biz şuan Büyükşehir Fethiye şubesiyiz. Biz belediye başkanı değiliz, sizlerde belediye meclis üyesi değilsiniz.”dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Eylül ayı olağan meclis toplantısı sonrası Belediye Meclis üyeleri ve kamuoyunu bilgilendirmek için Fethiye Belediyesi’nin ekonomik durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükşehir yasası öncesi ve sonrası Fethiye Belediyesi’nin ekonomik parametreleri slaytlarla kamuoyuna açıklandı. Başkan Saatcı yaptığı değerlendirmede hem meclis üyelerine hem de Fethiyelilere önemli mesajlar verdi.

Aylık personel gideri 2 milyon 280 bin TL!

Meclis salonunda personel giderleriyle ilgili istatistik verilerini paylaşan Fethiye Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü Mesut Doğan, 30 Mart 2014 tarihinde yani Büyükşehir yasasından önce 84 bin nüfuslu Fethiye Belediyesi’nin memur, işçi, sözleşmeli personel, geçici işçiyle birlikte 304 çalışanla hizmet verdiğini, bu sayının büyükşehir yasasından sonra belde belediyelerinin Fethiye Belediyesi’ne geçmesiyle birlikte 458 sayısına ulaştığını belirtti. Doğan, 1 Ağustos 2014 tarihiyle birlikte hizmet alımının eklenmesiyle 771 personelin olduğunu söyledi. Bu rakamlara göre de, Fethiye Belediyesi’nin aylık personel giderinin brüt 2 milyon 280 bin TL olduğunun altı çizildi.

“84 bin nüfuslu Fethiye’ye daha fazla para geliyordu”

İnsan Kaynakları Müdürü Mesut Doğan’ın ardından Fethiye Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Hakan Alp, büyükşehir yasasından önce ve yasadan sonra Fethiye Belediyesi’nin ekonomik durumu anlatan bir değerlendirmede bulundu. Slayt gösterisi eşliğinde bilgiler aktaran Alp, Büyükşehir yasasından önce 2013 yılında 84 bin nüfuslu Fethiye’ye iller bankasından 10 milyon 672 bin TL geldiğini, şimdi ise Büyükşehir yasasından sonra 2014 yılı aynı aylara ait 5 aylık iller bankası geliri 140 bin nüfuslu Fethiye’ye 12 milyon 807 bin TL gönderildiğini söyledi. Yalnız iller bankasından gelen bu paranın 5 milyon 122 bin TL’si Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıldığınınaltını çizen Alp, “Yani Fethiye Belediyesi’ne yasa sonrası 140 bin nüfus olmasına rağmen 7 milyon 684 bin TL para geliyor. Bu da 84 bin nüfuslu Fethiye’ye daha önceden daha fazla para geldiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra Fethiye Belediyesi’nin Büyükşehir yasasından önce gelirleri içerisinde bulunan su, kanalizasyon, ÇTV konut ve işyerlerinin %20 vergisi, Katı Atık Gelirlerinin tamamı, ilan reklam gelirlerinin tamamı, yangın sigorta vergisinin tamamı, Otobüs gelirlerinin tamamı, Kira gelirlerinin büyük bir kısmı, Atık suya ait elektrik teşvik payı ve su gelirlerinden indirimli KDV iadesi gelirlerinin tamamı Büyükşehir yasasıyla birlikte Fethiye Belediyesi’nden elinden alınarak, Büyükşehir’e aktarılacak. Bununla birlikte Fethiye’den Büyükşehir Belediyesi’ne ortalama yılda 25 milyon 179 bin TL para gidecek” ifadelerini kullandı.

Aylık giderler yükseldi

Bilgiler aktarmayı sürdüren Fethiye Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Hakan Alp, Fethiye Belediyesi’nin 30 Mart 2014 Büyükşehir yasası öncesi ve sonrasındaki aylık sabit giderlerin karşılaştırmasını slaytlar eşliğinde yaptı. Buna göre ise, Fethiye Belediyesi Büyükşehir yasasından öncesinde 2014 Mart ayında sabit giderleri 2 milyon 537 bin 286 TL iken yasa sonrası, bu giderlerin 2014 Ağustos ayına göre 3 milyon 883 bin 625 TL olduğunu belirtildi. Mali Hizmetler Müdürü Hakan Alp, yasa sonrası giderlerin daha çok yasa sonrası 6 belde belediyesinden gelen personel sayısı ve belde belediyelerinin borçları olduğunu ifade etti.

“Bu yasa Büyükşehir ilçe belediyelerinin bitim yasasıdır”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Behçet Saatcı, “Tabloya bakınca hiç karamsar bir tablo gözükmüyor gibi. Ancak şimdi aramızda Belediye Başkanı arkadaşlarımız var. Fethiye Belediyesi’nin bu alacakları hiç yanlış anlamayın. Nasrettin Hoca’nın pıtrak dikeni dikip de, geçen koyunlardan birikecek olan kılları yumak yapıp da, pazarda satılıp, alınacak olan paralar. Bunların hiç birisi tahsil edilecek borç değil. Bize 8’er milyon zimmet gelmişti, Sayıştay’dan. Yol katılım paylarını neden almıyorsun diye. Ortada yol kalmamış 10 yıl önceki yolun katılım parasını istiyor benden Sayışta denetçisi. Şuan bize belde belediyelerden de gelen toplam borç 20 milyon TL. Bizim şuan bunu ödeme şansımız sıfır! Gördünüz yaklaşık 4 milyon her ay sabit giderimiz var. Hiçbir şey yapmayalım yıllık 48 milyon TL para gidiyor Belediye’den. 20 milyon da borç var. Yaptı ortalama 70 milyon TL. Bizim gelirimiz ne? Gelir kalmadı. İller bankasından gelen parayı görüyorsunuz. Şuan inanın biz Fethiye Belediyesi değiliz, bunu da siyaseten söylemiyorum. Biz şuan Büyükşehir Fethiye şubesiyiz. Biz belediye başkanı değiliz, sizlerde belediye meclis üyesi değilsiniz. Ben şuan Fethiye Belediyesi şube müdürü bile değilim. Şube müdürü olsam ödeneğim gelir, ödeneğime göre iş yaparım. Ortada ödenek yok! Yasa çıkmadan da aynı şeyleri söylüyordum. Yasa çıktıktan sonrada söylüyorum. Bu yasa Büyükşehir belediyelerine bağlı belediyelerinin bitim yasasıdır! Burada artık belediye başkanlığı seçimi yaptırmaya gerek yok. Biz eskiden şahin gibi gökte kapan ve gökte yiyen bir belediye iken, şimdi ise eşeklerden özür diliyorum, sakar eşeğe döndük. Hiç yapacak bir şeyimiz yok” dedi.

 “Maaşlar bile ödenemeyecek”

Saatcı, bir süre sonra maaşların bile ödenemez hale geleceğine dikkat çekerek “Arkadaşlar bakın. Fethiye Belediyesi 2 ay sonra maaş ödeyemeyecek duruma gelecek. İcra Müdürlüğü kurduk. Ancak evine icra gelen insanların durumu kadar hiç kötü bir şey yoktur! İcra göndermek kolay değildir bir belediye olarak. Kime göndereceğiz? Bize oy veren, vermeyen vatandaşlara göndereceğiz. Bu alacakları bizim alma şansımız yok. Telefonla rica minnet ararsak, Belediye olarak alacağımızın yüzde 10’unu alırız. Bizim için tek yol kalıyor arkadaşlar. Öncelikle bizim bir düze çıkmamız lazım. Bunu da gayrimenkul satışıyla yapacağız. Dersiniz ki, biz grup olarak buna karşıyız. Saygı duyarım. Bir işletmede işler kötü gidiyorsa, önce personel çıkartılır. Gayrimenkul satışından başka hiçbir şansımız yok. Borçları sıfırlayıp, elimizden gelenleri yapmaya çalışacağız. Buna el kaldırmak isteyen kaldırır. Benim bu saatten sonra hiç kimseye kendimi ispatlama gibi bir düşüncem yok”diye konuştu.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.