BEÇİN KALESİ BELGESELLE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Muğla’nın Milas ilçesinde Ören karayolu üzerinde ovaya hakim bir tepe üzerinde yer alan Beçin Kalesi, yönetmenliğini Bülent Sağlam’ın yaptığı “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” Belgesel Filmi ile gün yüzüne çıkıyor....

BEÇİN KALESİ BELGESELLE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Muğla’nın Milas ilçesinde Ören karayolu üzerinde ovaya hakim bir tepe üzerinde yer alan Beçin Kalesi, yönetmenliğini Bülent Sağlam’ın yaptığı “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” Belgesel Filmi ile gün yüzüne çıkıyor. Muğla Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesiyle hazırlanan belgeselin tanıtımı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde yapıldı. Kazı Başkanı Kadir Pektaş, “Bu belgesel, kültüre yatırım için atılmış çok önemli bir adım” diye konuşurken, Vali Orhan Tavlı ise, “Bu çalışma tarihe saygı çalışmasıdır” şeklinde konuştu.

Sinem Karakaya

Muğla Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesiyle hazırlanan Yönetmenliğini Bülent Sağlam’ın yaptığı “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” Belgesel Filminin gösterimi ve belgesel projesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenen program ile tanıtıldı.

Programa Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas Kaymakamı M. Ünver Böke, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çay, Yönetmen Bülent Sağlam, Beçin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ve gazeteciler katıldı.

BU BELGESEL, KÜLTÜRE YATIRIM İÇİN ATILMIŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Beçin Kalesi’nin tanıtım videosunun gösterilmesinin ardından gazetecilere kalenin tarihi hakkında bilgilendirme yapan Kazı Başkanı Kadir Pektaş, “Ben burada kazıyı üstlenen dördüncü hocayım. 60’lı yıllardan bu yana Beçin’in 4’de 1’i kazılmış durumda. Çalışmalar biraz ağır gidiyor gibi görülebilir fakat ayrılan ödeneklerle bu iş biraz daha ivme kazandı. Valimiz Orhan Tavlı’nın destekleri bizim için çok önemli. Çok verimli bir belgesel çalışması yaptık. Tanıtıma ihtiyacımız var. Deniz, kum, güneş ticaretinden ayrılıp biraz daha kültüre yatırım yapmak gerekiyor. Bu belgesel bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BU ÇALIŞMA TARİHE SAYGI ÇALIŞMASIDIR

“Muğla’mız adeta bir açık hava müzesidir” diyen Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Her bir bölgesi buram buram tarih kokan Muğla’mız geçmişi yaşatan ve her an hissettiren önemli değerlere sahiptir. Antik çağlardan bu yana pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü ilimiz adeta bir açık hava müzesidir. Muğla; Karia, Likya, Roma, Selçuklu, Menteşe Beyliği ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. İlimizin sahip olduğu potansiyeli daha ileri taşımak, dört mevsim turizm hedeflerini gerçekleştirmek, sahip olduğumuz değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak, geleceğin turizmini şimdiden belirlemek amacıyla her fırsatta sektör temsilcileri, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, oda ve meslek örgütleri ile bir araya gelerek ortak akılla, iş birliği içerisinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, ilimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı kamu kurumlarımız ile kazı başkanlıkları arasında destek protokolleri imzalanmıştır. Bugün tanıtımını yaptığımız Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi Belgesel Film ve kitabı bu kapsamda yürütülen çalışmalardan biridir” şeklinde konuştu.

TOPLAM 14 MİLYON 237 BİN 839,38 TL DESTEK SAĞLANDI

Vali Tavlı, “Valiliğimiz Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 2020-2021 yıllarında restorasyon, kazı, bakım-onarım ve çevre düzenlemesi gibi çalışmaları için toplam 14 milyon 237 bin 839,38 TL destek sağlanmıştır. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından ise Stratonikeia ve Knidos Antik Kentleri ile Beçin Ören Yeri kazı çalışmaları, röleve, restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile diğer tarihi değerlerimizin kültür turizmine kazandırılması projelerine son 6 yılda yaklaşık 7 milyon TL finansal destek sağlanmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan Beçin Kalesi, Selçuklu Mimarisinin en güzel örneklerini sunmaktadır. Menteşe Beyliğine başkentlik yapmış Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerden biri olan Beçin’de günümüze kadar ulaşmış pek çok önemli eser bulunmaktadır. Antik dönem, Selçuklu ve Osmanlı’dan üzerinde yaşadığımız topraklarda kalan tarihi ve kültürel değerlerimizi geliştirme konusunda çalışmalarımızın önümüzdeki yıllarda karşılığını alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Yönetmen Bülent Sağlam ise, “Çalışmamız 30 dakika olarak planladı ve 4K çözünürlükte hazırlandı. Bu çalışmaya ek olarak Beçin kalesini anlatan bir kitap çalışması da yapıldı. Görsel çalışmaların yanına kalıcı, öğrencilerin yararlanabileceği ya da sadece Beçin’i tanımak isteyen insanların merak edip araştırdıklarında bir kaynak olsun istedik. Bu konuda Muğla Valiliği’ne destekleri için teşekkür ederim” dedi.

UNESCO’NUN GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNDE YER ALIYOR

Muğla’da 22 kazı alanı bulunduğunu aktaran Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, “ Muğla’da turizmin 4 mevsime yayılması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Muğla’nın her bir alanı kültürel ve tarihsel alanda dünyada eşi benzeri bulunmayan değerlere sahip. Hiçbir antik kentimizi ayırt etmeden basmadık bir alan bırakmadık. Tüm kazı başkanlarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda Muğla’da 22 kazı alanı, 65 düzenlenmemiş ve 21 düzenlenmiş ören yerimiz bulunuyor. Düzenlenen ve kazı yapılan alanlarda Beçin bölgesi Tunç Çağından başlamak üzere değişik medeniyetlere ev sahipliği ve Menteşe’de başkentlik yapmıştır. Ahmet Gazi Medresesi ve türbesiyle Mevlevi kültürünün etkilerinin görüldüğü ve aynı zamanda Unesco’nun geçici miras listesinde yer alan Beçin kalesi ve ören yeri bu potansiyel ile bir kültür hazinesi olarak gelecek yıllarda inşallah daha çok ilgiyle ziyaret edilecektir” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIMIZA YERİNDE GÖRME FIRSATI TANIYACAĞIZ

Öğrencilere de Beçin Kalesi’nin tanıtılacağını söyleyen Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Muğla’mızın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin kapsamlı bir şekilde gelecek nesillere tanıtılması, aynı zamanda turizme kazandırılması, ilimiz ve ülkemiz adına büyük önem arz etmektedir. Bu minvalde gerçekleştirilen çalışmalardan biri de Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi projesidir. Bu proje kapsamında alanında uzman akademisyenlerin danışmanlığında, uluslararası standartlara uygun bir çalışma disiplini içerisinde hazırlanan belgesel filmini,  sizlerle buluşturuyor olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. Proje kapsamında, Beçin Kalesi’ne okulların belli bir takvim doğrultusunda ziyaret gerçekleştirilmesini sağlayarak çocuklarımıza bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görme fırsatı tanıyacağız. Tarih hazinesi Beçin Kalesi’nde, öğrencilerimiz keşfederek, yaşayarak öğrenme imkanı bulacaklar” dedi.

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.