BASRALI ÇAMLARIN EKONOMİK ÖMRÜ UZADI

Türkiye’de ilk defa gezginci arıcılığı desteklemek amacıyla GEKA desteği kapsamında yürütülecek “ Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi”nin tanıtımı yapıldı.Güney Ege Kalkınma Ajansı...

BASRALI ÇAMLARIN EKONOMİK ÖMRÜ UZADI

Türkiye’de ilk defa gezginci arıcılığı desteklemek amacıyla GEKA desteği kapsamında yürütülecek “ Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi”nin tanıtımı yapıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği ve Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman Bölge Müdürlüğü ile ortak yürütülen projede, Muğla‘da 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek bu alanların işaretlemesi yapıldı. Proje tanıtım toplantısına Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve yönetim kurulu üyeleri ile arıcılar katıldı.

Ekonomik ömrü 160 yıla çıktı

Toplantının açılışında konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla’nın Dünya arı koloni sayısının yüzde 1,4’ünü, Türkiye koloni sayısının da yüzde 13,3’nünü oluşturduğunu söyledi. Şahin, “Muğla çam balı üretimi uzun yıllar ortalaması 20-25 bin tondur. Muğla’da 25-30 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Muğla’da bal rekoltesi ne zaman düşer ise, Türkiye’de de bal ihracatı duruyor. İstatistikler bunu gösteriyor. Biz MAYBİR olarak çam balı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışma içine girdik. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün katkıları, kendi imkanlarımız ve Isparta Orman Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Avcı önderliğinde 2 yıl süren bir Çam Balı’nın sürdürülebilirliği projesi ürettik. Projemizde çam balı üretilen bir ağacın ekonomik ömrü 50 yıldan 160 yıla çıktı. Muğla’da toplam ormanlık alana baktığımızda 1 milyon 334 bin 645 hektar. Basralı orman alanı ise 61 bin 403 hektar. Yani biz 61 bin hektardan bu kadar bal üretebiliyoruz. Daha arttırılabilecek yüzde 10’luk bir kapasite var. “dedi.

 “Çam Balı Muğla için önemli”

Vali Mustafa Hakan Güvençer ise toplantıya katılan herkesin konuya ziyadesi ile vakıf olduğunu söylerken, “Hiç kuşkusuz Muğla için çam balı, arı, arıcılık, arıcılar ve kovanlar asla ihmal edilemeyecek önemli bir unsurdur. Olayın insanı boyutu, ekonomik boyutu, ticari boyutu, bir tarım faaliyeti bir yana, Muğla çam balı Muğla’nın tanımının esas unsurlarından bir tanesi. Başkanımın ikaz ettiği tüm konular proje içinde dikkat ile değerlendirmeye alınmalı” dedi.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.