Balıkçılıkta bilgi eksikliği temel sorun

Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki vatandaşlar üzerinde yapılan anket çalışmasında, bir çok vatandaşın Sorumlu Balıkçılık Uygulaması’nda haberinin olmadığı ortaya çıktı.Sualtı Araştırmaları Derneği...

Balıkçılıkta bilgi eksikliği temel sorun

Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki vatandaşlar üzerinde yapılan anket çalışmasında, bir çok vatandaşın Sorumlu Balıkçılık Uygulaması’nda haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yapılan ankete katılanların büyük bir kısmının, sorumlu balıkçılık konusunda ciddi bilgi eksikliği içinde olduğu belirlendi.

Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde gerçekleştirilen ankette 22 soru soruldu. Projenin yerel ölçekte, balıkçılar dışındaki, paydaş ve katılımcılarına uygulanan ankete katılanların büyük çoğunluğunun verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusunda bilgi sahibi olunsa da sorumlu balıkçılık uygulamalarına ilişkin temel konularda önemli oranda bilgi ve bilinç eksikliği olduğunu ortaya çıkardı.

Ankete katılanların verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusundaki bilinç seviyesinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Katılımcıların, özellikle balıkçılığa kapalı alan oluşturulmasının nedenleri ve bulundukları bölgedeki balıkçılığa kapalı alanlar hakkında tatmin edici seviyede bilgi sahibi oldukları gözlendi.

Anketten çıkan sonuçların düşündürücü tarafı, temel balıkçılık konularında ortaya çıktı. Cevaplar, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde görülen Akdeniz Foku ve Ada Martısı gibi türler hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadığını gösterdi. Bunun yanı sıra, yasadışı balıkçılığın önlenmesi, avlanma sezonlarına ilişkin kurallara uyulması gibi düzenlemelerle birlikte, trol ile gırgır arasındaki farklar gibi temel balıkçılık bilgisi gerektiren konularda da yeterli bilgi sahibi olunmadığı ortaya çıktı.

Sualtı Araştırmaları Derneği yetkilileri, yapılan anket çalışmasından çıkan sonuçların, “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesinin” önemini bir kez daha ortaya koyduğunu açıklarken, sorumlu balıkçılık ile ilgili bilgi ve bilinç eksikliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini açıkladılar.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.