BALBAY: UMUT ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

“Geçmişten Geleceğe Türkiye” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan CHP İzmir Milletvekili Gazeteci-Yazar Mustafa Balbay, hükümetin yanlışlarının CHP’yi iktidar yapacağını iddia ederken, ülke insanı için yeni bir...

BALBAY: UMUT ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

“Geçmişten Geleceğe Türkiye” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan CHP İzmir Milletvekili Gazeteci-Yazar Mustafa Balbay, hükümetin yanlışlarının CHP’yi iktidar yapacağını iddia ederken, ülke insanı için yeni bir umut üretmek zorunda olduklarını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Gazeteci-Yazar Mustafa Balbay, Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi salonunda ‘Geçmişten Geleceğe Türkiye’ konulu konferans verdi. Konferansa Muğla Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün ve vatandaşlar katıldı.

İktidar olmak için direnmenin, aydınları unutmamanın yeterli olmadığını söyleyen Balbay, “Bugüne kadar katledilen aydınlarımızdan Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı’nın mücadelesi özgür ve bağımsız bir Türkiye mücadelesi idi. Onları katledenler, onların bedenlerini öldürdüler, ama ruhlarını asla yok edemediler. Son yıllarda başka bir yöntem deniyorlar. Dediler ki biz onları hapse atarsak pes ederler. Bedenleri iflas eder, böylece onlarla birlikte olanları destekleyenler moral bozukluğu yaşar, onlar da vazgeçerler dediler. Ama başaramadılar. Biz onlara olan borcumuzu iktidar olarak ödeyebiliriz. Türkiye’nin geldiği bu noktada CHP olarak bu düşüncenin insanları olarak geleceğe oy vermeyen ama İşçi Partililer, ama ÖDP’liler ve sivil toplum kuruluşlarında mücadele eden insanlar olarak katledilen aydınlarımızın fikirlerini iktidara taşımak ve gerçekleştirmek için bir hedef ortaklığı edinmek zorundayız. İktidar olmak için aydınları unutturmamak, direnmek yetmez. İktidarı hedeflemek zorundayız, Önümüzde bir yerel seçim ve ardından önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanlığı ve hemen ardından da genel seçimler var. Bu seçim sürecinde son kullanma tarihi dolan mevcut iktidara karşı halkın iktidarını seçmemiz ve devlet yapısındaki çürümüşlükten, etrafımızdaki ülkelerle sıfır sorundan, sıfır ilişkiye kadar her alandaki bu tükenmişliği ortadan kaldıracak bir iktidara ihtiyaç var” dedi.

“İktidar yolsuzluk yapıyor diye vatandaş bize oy vermez”

Türkiye’nin geçmişten günümüze kadar iktidar olan siyasi partilerini analiz eden Balbay, her iktidar olan siyasi partinin bir slogan ürettiğini dikkat çekti. Balbay, “Tüm dünyada siyaset umut üzerine yapılır. Genel anmada siyaset hayır üzerine değil, evet üzerine yapılır. Demokrat Partinin iktidara geliş sürecinde Adnan Menderes CHP Aydın Parti Müfettişi iken partiden ayrılarak arkadaşları ile birlikte Demokrat Parti’yi kurdu. O dönem CHP’nin toplumdaki iktidar yorgunluğu, uygulamaları sonrası DP dedi ki ‘Yeter Söz milletindir’ dedi ve iktidara geldi. 1960’larda ise Demirel ve arkadaşları ortaya çıktı. Demirel de dedi ki ‘Ben büyük Türkiye vaat ediyorum’ diyerek iktidara geldi. Devamında paylaşım sorunu gündeme geldi. ‘Ne ezen, ne ezilen, hakça düzen’ diyerek Karaoğlan yani Bülent Ecevit iktidara geldi. Daha sonra Türkiye askeri darbe ile karşılaştı ve sonrası Turgut Özal’ın Anavatan Partisi, ‘Bende her eğilim var’ diyerek iktidar oldu. Ardından bugünkü iktidar geldi. DYP ile ANAP’ın, CHP ile DSP’nin çekişmelerinden bugünkü iktidar bu parçalanmışlıktan faydalanarak ‘Durmak yok, yola devam’ diyerek iktidar oldu. Bugün iktidar yolsuzluklarla çalkalanıyor. Bu millet yolsuzluk var diye bize oy vermez. Biz umut üretmek zorundayız. Ama biz özümüzü korumak ve koruyarak genişlemek zorundayız. Buradan sizlerle şunu paylaşmak istiyorum. CHP Sosyal Demokrat Merkez Parti olabilir. Ben cezaevinden tahliye olmadan önce, çıkışta kapının önünde ne söyleyeceğimi düşündüm. Bu yaşadığımız acıları hukuk çerçevesinde unutulmayacağını, sineye çekilmeyeceğini, ama biz artık bunların yaşanmayacağı bir Türkiye hedeflediğimizi toplumla paylaşmak zorunda olduğumuzu düşündüm. Bazı arkadaşlar bana dedi ki, ‘Balbay sen bütün partiler ile uzlaşma mı arıyorsun’ dediler. Hayır, ben bütün partiler ile uzlaşma aramıyorum. Toplumun bütün kesimleri ile uzlaşma arıyorum” dedi.

Konferansın sonunda Mustafa Balbay kitabının imza gününe katıldı.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.