Bakan’dan Muğla’ya 238 Milyon TL’lik yatırım müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muğla’ya 238 milyon TL’lik yatırım müjdesi verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Marmaris’te düzenlenecek 3. Uluslararası Çam Balı Konferansı için Muğla’ya geldi....

Bakan’dan Muğla’ya 238 Milyon TL’lik yatırım müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muğla’ya 238 milyon TL’lik yatırım müjdesi verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Marmaris’te düzenlenecek 3. Uluslararası Çam Balı Konferansı için Muğla’ya geldi. Muğla Valisi Fatih Şahin’i ziyaret eden Bakan Eroğlu, kente yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi. Bakan Eroğlu, Muğla’ya önemli yatırım müjdeleriyle geldiklerini açıklayarak, “Muğla’nın yıllardır çözülemeyen içme suyu sorunu var. Bu konuda gerekli çalışmalar yapıldı ve Köyceğiz Sandras dağından Muğla’ya içme suyu getirilmesi ile ilgili proje tamamlandı ve Muğla sağlıklı bir içme suyuna kavuşacak” dedi.

Yaz sezonunda yangına en hassas iller arasında yer alan Muğla’daki yangınlara müdahale esnasında zaman zaman kazalar yaşandığını ve orman şehidi verdiklerini belirten Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nün iki yıl gibi süreçte kendi orman yangın söndürme helikopterine kavuşacağını söyledi. Eroğlu, “Muğla Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde Ula’da Helikopter Filo merkezi açtık. Yaz sezonunda Muğla’da meydana gelen orman yangınlarının idare ve seki genellikle buradan yapılıyor. Orman Bakanlığı olarak hedefimiz kendi orman yangın söndürme filomuzu kurmaktı. Bu konuda çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Orman Genel müdürlüğümüz bünyesine 2 yıl içinde amfibik uçak, su atan ve personel taşıma helikopteri olmak üzere 47 adet alım yapacağız. Önümüzdeki yıl yangın sezonunda da helikopter kiralayacağız, fakat İspanya ve Fransa’dan daha önce davranıp daha fazla helikopter kiralamak istiyoruz. Geçen yıl İspanya ve Fransa ülkeleri bizden önce davranıp daha fazla helikopter kiralama işi yaptı” dedi.

Orman yangınları hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, “Avrupa’da orman yangını açısından en az yanan saha ve en çabuk yangına müdahale eden ülke durumundayız. Orman yangınlarına müdahalede Türkiye ortalaması 15 dakika, Muğla ortalaması ise 13 dakika. Bu da Muğla’nın orman yangınlarına müdahaledeki başarısının bir göstergesi. Ben bakan olduğum zaman bana, ‘Muğla’daki orman yangınlarını kontrol edebilirsen, Türkiye’deki bütün orman yangınlarını müdahale edersin’ demişlerdi. Orman Bölge Müdürlüğümüzün büyük gayretleri ile bu yıl il genelinde 217 hektar alan yandı. Bu da büyük başarıdır” dedi.

Yatırımlar hakkında bilgi verdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muğla’ya yapılacak yatırımlar hakkında vererek, “Devlet Su İşleri tarafından yapılacak 14 projenin toplam maliyeti 238 milyon TL. Bu projeler içinde Seki Barajı, Girme Barajı, Fethiye Murt Deresi taşkın koruma tesisi, Milas Ovası sulama, Selimiye Ovası sulaması, Milas İçme Suyu İsale hattı, Milas İçme Suyu Arıtma Tesisi, Kazan Göleti Alişar delivasyonu, Fethiye Girmeler köyü ve arazisi Sarıçay taşkın koruma tesisi, Ula Gökçeler köyü Sığla deresi taşkın koruma tesisi Köyceğiz Kargıcak Çayı taşkın koruma tesisi, Milas Gökçeler köyü Hamzabey Deresi taşkın koruma inşaatı, Fethiye Paşalı Köyü Sulama kanalı Kapan Deresi taşkın koruma inşaatı, Merkez Avcılar Köyü arazilerinin Mortuma çayı taşkın koruma tesisi yapılacak” dedi.

Yatırımlar içinde iki tabiat parkı da bulunduğunu belirten Eroğlu, “Muğla’da iki yeni tabiat parkı oluşturuyoruz. Bunlardan Ortaca Sarıgerme ve Datça Lindos Tabiat Parkı olarak ilan edilecek. Bunun yanında Bafa Gölü’ne seyir terası yaptıracağız” dedi.

Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı olarak Marmaris’te kurulan Turizm Meslek Yüksek Okulu için ormandan yer tahsisi yapılacağını belirten Bakan Eroğlu, “Aslında böyle bir tahsis yapılması söz konusu değildi. Fakat sayın rektörümüzün ricası üzerine kanunda ek bir madde değişikliği ile buna imkan tanıdık. Bunun yanında yine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile işbirliğinde Marmaris İçmeler beldesinde Denizel Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak” dedi.

Ortaca’ya Otomatik Gözlem İstasyonu

Muğla’ya 2012 yılı içinde Bodrum Karaada Sağlık Işıklı şamandırası ve Bodrum Yalıkavak Gemitaşı fenerinde Türkiye’de ilk kez denizde Deniz Otomatik Gözlem İstasyonu kurduklarını açıklayan Bakan Erdoğlu, “Türkiye’de otomatik bir gözlem istasyonu kurduk. Bunun sayesinde Meteoroloji Genel müdürlüğümüzün internet sitesinde denizdeki hava şartları ve hatta deniz suyu sıcaklığına kadar bilgi verebiliyoruz. 2013 yılı yatırım programımızda ise Ortaca’ya Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuracağız” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2003-2012 yılları arasında Muğla’ya en fazla yatırım yapan bakanlığın Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğunu açıkladı. Eroğlu, şunları kaydetti: “Muğla’ya 2003 tarihinden bu yana hükümetimiz tarafından toplam 2 milyar 734 milyon 188 bin TL yatırım yapıldı. Bu yatırımlar içinde ilk sırada 948 milyon TL ile bakanlığımız ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 728 milyon TL ile Ulaştırma, üçüncü sırada 683 milyon TL ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı yer alıyor”

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.