Baba Ocağı kahvesi restore ediliyor

Son yıllarda film yapıcılarının dikkatini çeken ve bir çok dizi ile filmin çekimlerinin gerçekleştirildiği doğal bir film platosu konumunda olan Bozüyük’te restorasyon çalışmaları aralıksız olarak sürüyor.Bugüne kadar...

Baba Ocağı kahvesi restore ediliyor

Son yıllarda film yapıcılarının dikkatini çeken ve bir çok dizi ile filmin çekimlerinin gerçekleştirildiği doğal bir film platosu konumunda olan Bozüyük’te restorasyon çalışmaları aralıksız olarak sürüyor.

Bugüne kadar Baba Ocağı dizisi, 28 Şubatta vizyona girecek olan Sürgün İnek sinema filmi başta olmak üzere birçok dizi ve sinema filminin çekildiği Muğla’nın Yatağan İlçesine bağlı Bozüyük Beldesi yapılacak olan restorasyonlar ile ayağa kalkıyor. Sinemacıların doğal plato olarak adlandırdığı Bozüyük Beldesi’nde başlayan restorasyon çalışmalarının ilk adresi Baba Ocağı adlı dizide kullanılan kahvehane oldu.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yaptırdığı 500 yıllık cami, han ve tarihi köprüleri ile sivil mimarlık örneği çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesindeki tarihi yapılar, son yıllarda sinema ve dizi yapımcılarının rağbet göstermesi nedeniyle hazırlanan projelerle ayağa kaldırılıyor. Bugüne kadar birçok dizi ve sinema filmine ev sahipliği yapan beldede Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında yapılmaya başlanan yenileme çalışmalarının ilk adımı Baba Ocağı Kahvesi oldu.

Beldede Muğla Valisi Mustafa Hakan Güveçer’in oluru ile 13 bina için 469.058 TL’lik restitüsyon, röleve ve restorasyon projeleri uygulamaya konuldu.

Belediye tarafından Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında 99 parsel için 5 Milyon 63 Bin TL’lik proje hazırlanarak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulduğu fakat 13 bina için ödenek ayrıldığı öğrenildi.

Aralık ayı içinde ihalesi yapılan projede ilk olarak Star TV’de yayınlanan Baba Ocağı dizisinde kullanılan kahvehanenin restorasyonuna başlandı. Beldede Baba Ocağı Kahvesi’nin restorasyonunun yapılmasından sonra 12 binada daha çalışma yapılacak. 13 binada yapılacak olan yenileme çalışmaları kapsamında beldede bulunan fakat tescil edilmeyen binaların sokağa bakan cephelerindeki doğramaların değiştirileceği, telefon ve elektrik kabloları yer altına alınacağı, çatılarda düzenleme yapılarak oluklu kiremit yerleştirileceği ve geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar ile parke taşları altında kalan eski yolların altında kalan Arnavut kaldırımlarının tekrar gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

13 yapı restore edilecek

Bozüyük Beldesi’nin yapımcılar tarafından doğal plato olarak adlandırıldığı belirten Başkan Yaşar Gencel; “Kültürel, tabii ve tarihsel birçok zenginliği bünyesinde barındıran beldemizin ülke çapında tanınan bir kültür merkezi ve film platosu haline getirmek için Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni geliştirdik. Bu proje ile ilgili hazırlamış olduğumuz restitüsyon, röleve ve restorasyon projeleri Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nde kabul olunduktan sonra ihalemizi gerçekleştirdik ve ihaleyi alan Böce İnşaat’a yer teslimini gerçekleştirdik. Beldemizde daha önce belediye binası, Pınarbaşı Tesisleri, Hacı Şükrü Evi, Siyami Bey Camii, Cemil Toksöz dükkanının restorasyonunu yapan Böce İnşaat, ihale şartlarına göre 300 gün sonra 13 binanın restorasyonunu tamamlayarak teslim edecek. 30 Mart Mahalli İdareler Seçimi ile birlikte kapanacak olan belediyemizin bu projesini, Yatağan Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin devam ettireceğini düşünüyorum. Çünkü projenin hayata geçmesiyle sadece Bozüyük değil tüm Muğla kazanacaktır. Projenin hayata geçmesinde, başta Muğla Valiliği’ne ve İl Özel İdaresi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.