Azmak ve Kanallarda Çevre Dostu çalışmalar

Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında Akyaka Azmak ve Dalyan Kanallarında faaliyet gösteren teknelerin çevreye duyarlı bir şekilde hizmet vermeleri için neler yapılabileceği konusunda kaymakamlar, daire müdürleri ve sektör...

Azmak ve Kanallarda Çevre Dostu çalışmalar

Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında Akyaka Azmak ve Dalyan Kanallarında faaliyet gösteren teknelerin çevreye duyarlı bir şekilde hizmet vermeleri için neler yapılabileceği konusunda kaymakamlar, daire müdürleri ve sektör temsilcilerinden oluşan heyet Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda bir araya geldi.

Vali Şahin yaptığı açıklamada, Muğla’nın çok nadide ve güzel doğal güzelliklere sahip olduğunu, koruma kullanma dengesinin kurulmaması halinde Azmak ve Dalyan gibi doğal güzelliklerin zarar göreceğini ifade etti. Özellikle Dalyan ve Azmak’taki teknelerin dönüşümünün çevre için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Şahin, “ Bu değerler bizim. Azmak ve Dalyan’daki teknelerimiz çevreye zarar vermeden, nehirlerimizi kirletmeden hizmet verirse bu bizim lehimize olur. Nesilden nesile bize kadar gelen bu değerleri biz de gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmalıyız. Bunu başarmamız gerekiyor. Çevreye duyarlı ve zarar vermeden bu işi sürdürmemiz lazım.” dedi.

Çevreye duyarlı teknelerin hizmet vermesinin kaliteyi arttıracağını ifade eden Vali Şahin, “Bizim denizi, nehirlerimizi ve doğayı kirletmeye hakkımız yok. Oto kontrol mekanizmasıyla daha temiz bir Dalyan ve Azmak gelen ziyaretçilerimize sunulabilir.” şeklinde konuştu.

Vali Fatih Şahin’in ardından söz alan Dalyan Tekne Kooperatif Başkanı Atilla Gültekin,  “Dalyan doğa harikası bir yer. Burayı hem kullanalım hem de koruyalım diyoruz. Çevreyi koruyan teknelerle denemeler yaptık. Elimizde şu an gaz ve akü ile çalışan birer tekne mevcut. Mevcut tekneleri kullanmaya başladığımızda gördük ki rüzgar ve akıntı gücü hesaplanmadan bu tekneler yapılmış. Teknelerin dönüşümü ile ilgili GEKA’ya sunacağımız bir projemiz var. Devletten, ÖÇK’dan, GEKA’dan veya KOSGEB’ten %50 hibe desteği alabilirsek yavaş yavaş bu dönüşümleri yapabiliriz.” diye konuştu.

Kardak Turizm Sahibi Özay Akdoğan ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de güneş enerjisi ile çalışan ilk tekneyi yaptıklarını söyledi. Akdoğan, “ Avrupa’daki vakıflardan proje desteği aldık ve güneş enerjisi ile çalışan teknemizi yaptık. Tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor. Motor gücü yükseltilerek teknelerde güneş enerjisi kullanılabilir. Motor gücü yükseldiğinde maliyetin artacağı da hesaplanmalı.”  ifadelerini kullandı.

Sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre akü, güneş enerjisi ve gazlı sistemlerin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Vali Şahin, bunun yanında Azmak’ta ve Dalyan’daki teknelerin motorların gençleştirilebileceğini sözlerine ekledi. Bu sistemin hayata geçirilmesi ile birlikte çevreye verilen zararın en aza indirileceğini söyleyen Vali Şahin, çevreye duyarlı daha kaliteli hizmetin verileceğini belirtti.

Dalyan ve Azmak’ta kullanılacak çevre dostu ideal tekne tipinin henüz belirlenemediğini vurgulayan Vali Şahin, öncelikle hem maliyet, hem akıntı, hem de rüzgara karşı güçlü bir ideal tekne sistemin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Daha sonra bu sistemin teknelere uygulanarak dönüşümlerin gerçekleştirilebileceğini söyleyen Vali Şahin, sektör temsilcilerine sezon öncesi tekne tur şirketlerine ve çalışanlara çevre duyarlılığı konusunda eğitim verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 243 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.