Atıksu Arıtmada atık yok, Biogaz üretimi başladı

Bütün üniteleri sorunsuz bir şekilde çalışan Muğla Belediyesi Atıksı Arıtma Tesislerinde neredeyse atık yok. Tesislerden elde edilen atıklar farklı alanlarda değerlendiriliyor. Tesislerde son olarak Bigogaz üretimine de başlandı.Tesisinin...

Atıksu Arıtmada atık yok,  Biogaz üretimi başladı

Bütün üniteleri sorunsuz bir şekilde çalışan Muğla Belediyesi Atıksı Arıtma Tesislerinde neredeyse atık yok. Tesislerden elde edilen atıklar farklı alanlarda değerlendiriliyor. Tesislerde son olarak Bigogaz üretimine de başlandı.Tesisinin önemli ünitelerinden birisi olan ve çamurdan metan gazı üretimi sağlayan Biogaz ünitesi devreye alındı.

Benzerleri arasında en modern olan tesisler Türkiye’de Muğla dışında sadece İstanbul, Gaziantep ve Adana illerinde bulunuyor. Tesiste bulunan ünitede üretilen enerji ile tesislerin elektrik enerjisinin yüzde 40’lık bölümünü yine kendisi karşılıyor. Yine tesislerdeki aşamalardan geçtikten sonra elde edilen atık su ise tarım ve sulama suyunda kullanılırken deşarj yöntemi ile bırakılan sular ise yer altı su kaynaklarının iyileşmesine katkı sağlıyor. Son aşamada elde edilen atık madde ise ileride gübre olarak kullanılabilecek.

Muğla Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Baki Ülgen, Dünya Bankası'ndan alınan uzun vadeli kredi ile yaklaşık 16.700.000 TL + K.D.V sözleşme bedeliyle Muğla'nın en önemli yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisinin, 06.02.2012 tarihinde işletmeye alınmış ve sorunsuz bir şekilde işletilmeye devam ettiğini söyledi. Müdür Baki Ülgen, “Atıksu Arıtma Tesisine gelen günlük ortalama debi yaklaşık 4000 m3/gün olup, evsel bağlantılar devam ettikçe debi günden güne artmaktadır.” Dedi.

Baki Ülgen biogaz ünitesinin devreye alındığını belirterek, “Arıtma Tesisinin önemli ünitelerinden biri olan ve çamurdan metan gazı üretimi sağlayan Biogaz ünitesi devreye alınmış ve biogaz üretimi başlamıştır. Şuan için yaklaşık 10 m3/saat biogaz oluşmakta ve bu gaz flare ünitesinde yakılmaktadır. Çamurdan üretilen bu biogaz önümüzdeki günlerde elektrik üretimi için kullanılmaya başlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Atıksu Arıtma tesisi,Dünya Bankası’ndan alınan uzun vadeli kredi ile yaklaşık 16.700.000 TL + KDV sözleşme bedeliyle Muğla’nın en önemli yatırımlarından birisi oldu. Atıksu arıtma tesisinin, inşaat, mekanik ve elektrik işleri Eylül 2011 tarihinde tamamlanmış ve işletmeye alma süreci başlamıştı.

Atıksu Arıtma Tesisi sahip olduğu teknolojiyle Türkiye’ deki en modern 4 tesisten biri. Benzer teknolojiye sahip atıksu arıtma tesisleri içerisinde en düşük maliyetle yaptırılan tesis (Türkiye ortalamasının % 40 altında),  ihtiyacı olan enerjinin % 40’ını geri kazanım yoluyla elde ederek kendi ihtiyacı için kullanan,  aynı atıksu debisini arıtan benzer tesislere göre % 60 daha az alan işgal edecek şekilde dizayna sahip.

Biyolojik koku giderim ünitesine sahip tesis, herhangi bir olumsuz etkiye (koku, sinek vb.), neden olmuyor. Atıksu arıtma tesisi kontrolü plc sistemi ile gerçekleştirilen tesisin, çalışması ve kontrolü scada sistemi ile tamamen otomatik olarak bilgisayardan takip ediliyor. 2025 yılına kadar hiçbir ilave yatırım yapılmadan hizmet verecek olan tesis, ilk yatırım maliyetinin % 15’i kadar ilave bir yatırımla 2040 yılına kadar hizmete devam edecek şekilde inşa edildi.

Atıksu arıtma tesisinde üretilen biogazdan elde edilen günlük elektrik enerjisi ile yaklaşık 360 hanenin 1 aylık enerji ihtiyacı tamamen karşılanacak. Atıksu arıtma tesisinin devreye alınması ile birlikte şehir içinde vidanjörlerin yarattığı koku, gürültü ve trafik sorunları % 80 azaldı. Arıtma işleminden elde edilen çamurdan biogaz üretildikten sonra kalan ürün organik gübre olarak, yeşil alanlarda kullanılabilecek. İlerleyen dönemlerde bunu tarımsal alanlarda; isteyen vatandaşlar ise kendi yeşil alanlarının bakımı için kullanması mümkün olacak.

Bu haber toplam 223 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.