ATIK CAM ŞİŞELERDEN ŞAHESER YARATIYOR

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki Çevre Mühendisi Nazlı Bilmez, ormanlardan topladığı atık cam şişeleri vazo ve biblolara dönüştürüyor. Pandemi döneminde doğa yürüyüşü yaparken bu işe başlayan...

ATIK CAM ŞİŞELERDEN ŞAHESER YARATIYOR

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki Çevre Mühendisi Nazlı Bilmez, ormanlardan topladığı atık cam şişeleri vazo ve biblolara dönüştürüyor. Pandemi döneminde doğa yürüyüşü yaparken bu işe başlayan Bilmez, şişeleri toplayarak orman yangınlarını da bir nevi önlüyor. Aynı zamanda çevre kirliliğine karşı farkındalık yaratan genç mühendis, atık şişeleri geri dönüştürerek hem kazanç sağlıyor hem de doğayı koruyor.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden yeni mezun olan Nazlı Bilmez (25), ormana atılan atık çöp şişelerden geri dönüşüm vazolar ve biblolar üreterek çevre kirliliğine karşı farkındalık yaratıyor. Amacının güzel görünen bir doğa bırakmak olduğunu söyleyen Bilmez, “Uyguladığım geri dönüşüm yangınlara karşı küçük de olsa bir önlem” diyerek çevreye katkı sağlıyor.

Pandemi döneminde doğa yürüyüşü yaparken bu işe başladığını söyleyen Bilmez, yaptığı tasarımları sosyal medya hesabından satışa sunuyor. Bilmez, atık cam şişeleri güzelce temizledikten sonra üzerine desenleri çizip akrilik boya ile boyadıktan sonra çıkmaması için vernikliyor.

Yaptığı çalışmaların çok beğenildiğini söyleyen genç mühendis Nazlı Bilmez, “Geçtiğimiz kış pandemi döneminde staja gidip geliyordum. Boş zamanlarımda da çizimler yapıyordum. Doğada yürüyüş yapmayı çok severim. Ormana gittiğimde atılan çöp şişelerini görüyordum, çizimleri bu atık şişelerin üstüne yapıp onlardan vazolar biblolar üretmek istedim ve bu işe başladım. Yaptığım bu şişeleri @nazli_tasarimsise instagram sayfamda yayınlayıp satıyorum. Yaptığım çalışmalar çevre kirliliğine karşı farkındalık oluşturduğu için olumlu tepkiler alıyorum” şeklinde konuştu.

“FELAKETLERE SEBEP OLABİLEN CAM ŞİŞELER, DÖNÜŞÜMLE EVLERDE GÜZEL GÖRÜNTÜ OLUYOR”

“Felaketlere sebep olabilen cam şişelerin evlere, restoranlara güzel görüntüler katan vazo ve biblolara dönüşmesi beni mutlu ediyor” diyen Nazlı Bilmez,  “Benim ilk olarak hedefim ormanlarda gördüğüm o kirliliği bir nebze olsun temizlemek ve bu kirliliği ortadan kaldırıp yerine güzel görünen bir doğa bırakmak. Ayrıca ormana atılan cam şişeler güneş ışığıyla birlikte mercek görevi görüp yangınlar çıkarıyor. Son zamanlarda ülkemizde ve Muğla’mızda birçok yangın çıktı ve maalesef kötü sonuçlar doğurdu. Bunun için de ormana hiçbir atığın atılmaması gerekiyor. Uyguladığım geri dönüşüm yangınlara karşı küçük de olsa bir önlem.  Kirli bir görüntü ve felaketlere sebep olabilen cam şişelerin evlere restoranlara güzel görüntüler katan vazo ve biblolara dönüşmesi beni mutlu ediyor. Dünyaya küçücük de bir katkı sağlamak insanı iyi hissettiriyor” şeklinde konuştu.

Son olarak bir mesaj veren Bilmez, “Her ne kadar bu işi yapsam da bunu okuyan insanlar o görüntülerin oluşmasına izin vermesinler” dedi.

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.