Atalay, eleştiriler cevap verdi

Uluslararası 7. Sosyoloji Kongresi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Demokratikleşme Paketi’nin kendisinin başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlandığını belirterek eleştiriler cevap verdi.Başbakan Yardımcısı...

Atalay, eleştiriler cevap verdi

Uluslararası 7. Sosyoloji Kongresi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Demokratikleşme Paketi’nin kendisinin başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlandığını belirterek eleştiriler cevap verdi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketine ilişkin peşin ön yargıların fazla itibar görmediğini belirterek, "Makul tartışmalarda herkes faydalanır, olgunlaşır. Zaten bu açıkladığımız unsurların büyük kısmı meclise gidecek. Yasa gerekiyor, biz burada politikayı, stratejiyi açıkladık ama bunların hepsi tasarılar olarak meclise gidecek" dedi.

Sosyoloji Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı VII. Ulusal Sosyoloji Kongresi katılan Beşir Atalay, daha sonra Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret etti. Atalay, burada demokratikleşme paketiyle ilgili eleştirilere cevap verdi.

“Eleştiriler, iyi ama eksik yönünde”

Kendisinin başkanlığında bir ekiple demokratikleşme paketi üzerinde aylardır çalıştıklarını anlatan Atalay, “Biz bu çalışmalarda büyük titizlik gösterdik. Çok kapsamlı araştırmalarla destekleyerek özellikle toplumsal araştırma ve analizleri doğrusu çok iyi kullanıyoruz. Bu konularla ilgilide ona gayret ettik. Tabi eleştirilere baktığımda bir kısmı ‘iyi ama eksik’ şunlarda olsa diyor, bir kısmı olanlar ilgili endişelerini rahatsızlığını belirtiyor, yani bunların hepsi olacaktır. Türkiye açık bir toplum doğrusu hem siyasi kesimden hem de sosyal ortamda değerlendirecektir. Bu da güzeldir, herkes düşündüğünü söylesin. Seçim sistemiyle ilgili olanları biz zaten tartışmaya açtık. Biz orada tek alternatifle karar verebilirdik, aslında üzerinde yoğunlaştığımız bir seçenek var orada. Ama onu da arzu etmedik. İstedik ki bu çok önemli siyasi bir karar. Hem siyasi partiler hem meclis ortamı hem düşünce çevreleri tartışsınlar. Ama biz onun üçüne de hazırız. Üzerinde mutabık sağlanacak bir şey olsun. Yıllardır tartışılan bir konu, hele seçim barajı yıllardır gündemimizde bir konu, yani siyaseti katılımı arttıracak, teşvik edecek orta tedbirlerimiz var. Siyasi partilere devlet desteğinin daha yaygınlaştırılması, hem seçim barajıyla ilgili getirdiklerimiz, siyasi partilere üyelik gibi sınırlamaların kaldırılması yani siyaset alanının önünü açma yönünde biraz daha gayret ediyoruz” dedi.

“Önyargılar itibar görmez”

Atalay, peşin ön yargıların fazla itibar görmediğini belirterek, “Makul tartışmalarda herkes faydalanır, olgunlaşır. Zaten bu açıkladığımız unsurların büyük kısmı meclise gidecek. Yasa gerekiyor, biz burada politikayı, stratejiyi açıkladık ama bunların hepsi tasarılar olarak meclise gidecek. İki üç husus var sadece bakanlar kurulu veya yönetmelik çerçevesinde çözülecek. Dolayısıyla zaten mecliste tartışılacak bu konular ama peşin ön yargıyla olumsuzlayanlara doğrusu bende çok fazla kulak vermiyorum. Onlar ön yargılardır. Makul şekilde tartışılsın isteriz. Ön yargıların nerelerden geldiğini hangi sebeplerden geldiğini hepimiz az çok biliyoruz. Burada herkes görür herkes bilir atılan adımlar çok önemli adımlar ve herkesimi ilgilendiriyor. Her inanç kesimi her etkin kesimi vatandaşlarımızın herkesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar tartışılarak Türkiye’nin demokratikleşme önünde mesafe alma çabasıdır. Ülkemiz bu yönde ciddi adımlar attı. Bu tartışmalar sonunda olgunlaşacak ve mecliste bu geniş katılımla ümit ediyoruz yasalaşır. Zaten diğer konular değişik inanç kesimlerine ait hususlar özellikle nefret suçları gibi ceza kanunun da yaptığımız düzenlemeler vs. uluslar arası standartları da yakalama yönünde çabalar var. AB, ülke raporlarında ülkemizle ilgili bazı olumsuz değinmeler var onları telefi etmedir. Bu bizim 11 yıldır sürdürdüğümüz çabaların bir yeni safhasıdır” dedi.

Bu haber toplam 59 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.