“Aşı ile hastalıkları aşıyoruz”

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağılığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde aşının önemini vurgularken, “Aşıyla hastalıkları aşıyoruz” dedi.Suçiçeği Aşısı Çocukluk...

“Aşı ile hastalıkları aşıyoruz”

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağılığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde aşının önemini vurgularken, “Aşıyla hastalıkları aşıyoruz” dedi.

Suçiçeği Aşısı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi ile ilgili olarak bir açıklama yapan Ceyhan, “

2013 yılı itibari ile Suçiçeği Aşısının da çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmesiyle, mücadele edilen hastalık etkeni sayısı 13’ye yükselmiştir.

Bağışıklama hizmetleri, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından çocuklara yönelik en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacı; difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, Hemofılus İnfluenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığını azaltarak bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılmasıdır.

Bu amaca ulaşmak için Bakanlığımızın yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programıyla koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli değişiklikler yapılmış; koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmiş, birinci basamak sağlık hizmetleri etkinleştirilmiş, bölgeler arasındaki farklılıklar azaltılmış, sağlık hizmetleri eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle, hasta haklarına saygılı, erişilebilir, etkin ve kaliteli bir yapıya kavuşturulmuştur. Gelinen noktada, rutin bağışıklama çalışmaları sağlık politikaları alanında Bakanlığımız tarafından da en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri olmuştur.”dedi.

Suçiçeği hastalığından korunmanın aşı olmaktan geçtiğinin altını çizen Ceyhan şunları söyledi: “Suçiçeği çocuklarda yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardan biri olması, en sık okul öncesi yaşlarda görülen bu hastalıktan korunmanın en kolay yolu ise çocuklarımıza aşı yaptırmaktır. Erken yaş grubunda hastalıklar mücadele yönünden Bağışıklama Danışma Kurulu aşının Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine eklenmesi yönünde almış olduğu kararına istinaden 2013 yılı Ocak ayından itibaren Suçiçeği aşısı takvime eklenmiştir. Bir yaşına giren tüm bebekler Suçiçeği aşısı ücretsiz olarak yapılacaktır.

Suçiçeği aşısı, ulusal aşı takvimine göre 12. aydaki tüm çocuklara tek doz olarak uygulanacak olup Uygulama 1 Ocak 2012 ve sonrasında doğan bütün çocukları kapsamakta ve aşı uygulaması tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.”

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.