ARKEOLOJİK KAZILAR NEDEN ÖNEMLİ?

Arkeoloji bilimi insan elinden çıkmış her türlü kültür varlığıyla ilgili olup, eğer bir sosyal bilimciyseniz veya insanın tarihsel serüvenini takip etmeyi seven birisiyseniz arkeolojiyi de seversiniz. Arkeoloji bu nedenle günümüzde pek çok insanın hobisi olarak ya da hayal ettiği meslek olarak karşımıza çıkar. İnsanlık tarihi boyunca ortaya çıkan eserler bizi farklı çağlara, dönemlere, farklı uygarlıklara götürür.

Daha önceki köşe yazılarımda arkeoloji nedir sorusuna detaylı cevap vermiştim, kısaca eskinin bilimidir diyerek hatırlatmış olayım. İnsanlar atalarının bıraktıkları izlere, yaşadıkları topraklardaki geçmiş inanların kalıntılarına karşı her zaman ilgi ve merak duymuşlardır. İnsanların yaşadığı topraklarda sahip oldukları her türlü kültür izi kendilerine ait birer kültürel mirastır. Aslında arkeoloji insanların zamanda yolculuk yapmasını sağlayan bir bilimdir.

Peki, Muğla’daki arkeolojik çalışmalara değinecek olursak, Muğla’da devam eden arkeolojik kazı var mı? Türkiye geneline bakılırsa Muğla’da arkeolojik çalışmalara ne kadar önem veriliyor?

Muğla devam eden 25 arkeolojik kazı çalışması ile Türkiye genelinde en fazla kazı yapılan il durumunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni uygulaması ile birçok kazı 12 aya yayılırken, yerelde ise Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) kanalıyla kazılara verdiği destek tarihin en yüksek rakamlarına ulaşmış bulunuyor.

Ülke genelinde yılın 12 ayı boyunca devam eden kazıların en çok olduğu ilde Muğla. Aynı zamanda Letoon Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, Stratonikeia, Beçin Kalesi, Knidos ve Kaunos gibi antik kentler de UNESCO Geçici Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Muğla’da her geçen gün arkeolojik çalışmalara verilen önemin artması ile bilimsel olarak çalışmalar hız kazandı, aynı zamanda kültür varlıklarının ortaya çıkarılması, bunların korunması ve tanıtılması ile turizmin 4 mevsime yayılmasının ana unsurlarından biri olan kültür turizminin önü açılıyor.

Kısacası arkeolojik kazılar sayesinde bir toplumun sosyo-kültürel tüm özellikleri hakkında yorum yapabilmek mümkün hale geliyor. Ayrıca ortaya çıkarılan eserler, bölgenin turizm potansiyeline katkı sağladığı gibi kültür turizmini de geliştiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.