APOSTOL HAN AYAĞA KALDIRILDI

1999 yılında çıkan yangında tamamen yanan Saburhane semtindeki tarihi Apostol Han, 2012 yılında kamulaştırıldıktan sonra Muğla Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Apostol Han, törenle hizmete açıldı.Muğla’nın...

APOSTOL HAN AYAĞA KALDIRILDI

1999 yılında çıkan yangında tamamen yanan Saburhane semtindeki tarihi Apostol Han, 2012 yılında kamulaştırıldıktan sonra Muğla Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Apostol Han, törenle hizmete açıldı.

Muğla’nın Saburhane semtinde bulunan ve bir dönem Muğla’da yaşayan Rumların tek hanı olma özelliği taşıyan tarihi Apostol Han, Muğla Belediyesi tarafından 347 bin TL harcanarak aslına uygun olarak restore edilerek hizmete açıldı. Apostol Han’ın açılış törenine Muğla Vali Yardımcıları Fethi Özdemir ve Ahmet Ertürk, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Belediye Başkan vekili Yavuz Kayı ve Saburhane semti sakinleri katıldı.

Tescilinden 1 yıl sonra yanmıştı

Apostol Han, 8 Temmuz 1998 yılında tarihi yapı olarak tescilli tescillenmesinin ardından 16 Haziran 1999 tarihinde çıkan yangında tamamen yandı. 2006 yılında sokaktan geçen vatandaşlar için tehlike arz etmesi üzerine Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile yıkıldı. 3 yıl süren mülkiyet çalışmaları sonrası 2012 yılının Nisan ayında Muğla Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. Muğla Belediyesi tarafından restorasyon ihalesinin ardından yüklenici firma 11 Mart 2013 tarihinde restorasyon başladı ve 15 Kasım 2013 tarihinde tamamlandı. Apostol Han’ın restorasyonu için 347 bin 208 TL harcama yapıldı.

“Tarihi varlıkları geleceğe taşıyoruz”

Törende konuşan Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı, Muğla’daki kültür varlıklarının geleceğe taşınması için Belediye olarak çalışmaların devam ettiğini ve bundan sonra da devam edeceğini belirtti. Kayı, “Apostol Han eski bir Saburhaneli olarak bizlerin çok yakından tanıdığı bir han. Saburhane sakinlerine buradan bir başka müjde daha vermek istiyorum. Saburhane meydan düzenlemesi ve restorasyon işi şu anda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nde imza bekliyor. Projenin onaylanmasından sonra Saburhane Meydanı da restore edilecek ve meydan düzenlemesi yapılacak” dedi.

Apostol Han’ın geçmişi

1850-1870 yılında Rumlar tarafından yaptırılan Apostol Han, o dönemde dağ köylerinden gelen vatandaşların konaklaması için kullanıldı. Muğla’daki Cumhuriyet döneminde Muğla’da ilkokul olarak kullanılandı. Muğla merkezde yeni adıyla Menteşe İlçesi Orta Mahalle Saburhane semtinde bulunan tarihi Apostol Hanı 428 m2’lik bir alan içinde bulunuyor. 1998 yılında tescillenen bina, 1999 yılında çıkan yangında tamamen harap oldu. Bina 2006 yılında, tehlike arz ettiği için, Koruma Kurulu kararı ile yıkıldı. Saburhane Meydanı’nda yer alan tarihi Apostol Han’ın mülkiyeti Muharrem Kızıldağ’a ait iken 3 yıl süren çalışmalar sonucunda 2012 yılı Nisan ayında Muğla Belediyesi tarafından kamulaştırılması tamamlandı. Tarihi binanın kamulaştırma bedeli 85 bin 314 lira olarak belirlendi. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, Koruma Bölge Kurulunca onaylanan tarihi bina, rekonstrüksiyon (Yeniden Yapım) çalışmasının ardından restorasyonu tamamlandı.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.