Antik Kentte çevre kirliliği

Milas'ın turizmi açısından önemli değerlerinden biri olan Labranda Antik Kenti, çevresindeki çöp ve harabe durumundaki yapı nedeniyle kötü bir çehreyle turistleri bekliyor.Antik çağda Anadolu’nun güneybatısında yaşamış...

Antik Kentte çevre kirliliği

Milas'ın turizmi açısından önemli değerlerinden biri olan Labranda Antik Kenti, çevresindeki çöp ve harabe durumundaki yapı nedeniyle kötü bir çehreyle turistleri bekliyor.

Antik çağda Anadolu’nun güneybatısında yaşamış olan Karialılar için önemli bir kült merkezi olmanın yanı sıra günümüzde de önemli kültür varlıkları arasında gösterilen Labranda, çevresindeki yıkık, harabe görünümlü yapı nedeniyle kötü bir manzara sergiliyor. Ayrıca yaz aylarında ziyaretçi sayısı oldukça artan kült merkezindeki tarihi yapıların bazılarının da çöp tenekesi gibi değerlendirilmesi yerli ve yabancı turistler açısından sıkıntı verici algılara neden olabiliyor.

Asırlarca kutsal bir alan olarak kullanılan Labranda’daki tarihi bir taşın tuğla ve harçla yapılmış bir yere monte edilmesi ise garip bir sergileme şekli olarak dikkat çekiyor. Öte yandan alandaki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan çukurların etrafına çekilen basit güvenlik şeridi de yetersiz bir önlem olarak değerlendiriliyor. Tarihi yeri gezen ziyaretçiler için önemli bir işlevi bulunan yön işaretçileri ve bilgi panoları ise bakımsızlık nedeniyle revize edilmeyi bekliyor.

Kurban Çukuru çöple doldu

Labranda girişindeki büyüklü küçüklü mezarların bulunduğu alandaki kurban merasimlerinde kullanıldığı düşünülen çukurlara çöp atılması da Labranda da ki kötü manzaralardan sadece bir tanesi.

Yetkililerin tarihi mirası koruma, turizmi nitelikli hale getirme adına; çöp doldurulan çukurların temizlenmesini ve Labranda’daki diğer olumsuz görüntülerin revize edilmesini sağlamaları gerektiğini düşünen vatandaşlar, Labranda’nın hak ettiği değeri bir an önce görmesini istiyor.

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.