ANKARA'YA GİDEMEYEN İŞÇİLER MUĞLA'YA YÜRÜDÜLER

Muğla'daki termik santrallerinin özelleştirilmesini istenmeyen ve 35 otobüsle Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan işçiler Kavaklıdere kavşağında TOMA ile bekleyen güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Muğla-Aydın...

ANKARA'YA GİDEMEYEN İŞÇİLER MUĞLA'YA YÜRÜDÜLER

Muğla'daki termik santrallerinin özelleştirilmesini istenmeyen ve 35 otobüsle Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan işçiler Kavaklıdere kavşağında TOMA ile bekleyen güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Muğla-Aydın karayolunu trafiğe kapatan işçiler, TOMA’nın önüne yattı. Ankara’ya gidemeyen özelleştirme karşıtı işçiler, trafiği çift yönlü olarak kapatarak Muğla’ya yürüdüler.

Muğla'daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerinin özelleştirmesini istenmeyen binlerce işçi aileleriyle birlikte Perşembe günü akşam saatlerinde Yatağan Termik Santrali önünde toplandı. Santral önünden yürüyüşe geçen işçi ve aileleri, özelleştirme karşıtı sloganlar atarak 3 kilometre yol yürüyerek kent merkezinde bulunan madenci heykelline ulaştılar. Madenci heykeline gelen grubu, bazı sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi karşıladı.

“Ne bedel ödenecekse hazırız”

Burada bir açıklama yapan TES-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, bugün 2 bin kişi yürüdüklerini bir dahaki sefere 20 bin kişi yürüyeceklerini söyledi. Erçelik, “Kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. 7 Ekim'de 200 kişiyle yola çıktık, şimdi 2 bin kişi, bir dahaki sefere gerekirse 20 bin kişi yürüyeceğiz. Sadece kendimiz için değil, yarınlarımız ve ülkemiz için buna izin vermeyeceğiz. Gemileri yaktık, geri dönüş yok, ne bedel ödenecekse ödemeye hazırız” dedi.

İhalelere son teklif verme tarihi olan 10 Nisan’da da Ankara’ya yürüyeceklerini belirten Erçelik, “Özelleştirme İdaresi'nin, ihaleler için son teklif verme süresini 2,5 ay uzattı. Ertelemeler biz işçileri durduramayacak özelleştirmelerin iptal edilmesi durumunda eylemlerimizden vazgeçeceğiz” şeklinde konuştu.

“Talebimiz ihalenin iptali”       

Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ise ihale ertelemesinin direniş ve mücadelelerinin önüne geçme amacı taşıdığını iddia ederek, “Talebimiz, ihalelerin iptal edilmesidir. Bu konudaki kararlılığımızı göstermek amacıyla Özelleştirme İdaresi'nin önüne gideceğiz ve mesajımızı orada vereceğiz” dedi.

Olaylar çıktı

Konuşmaların ardından işçiler, kendilerine desteğe gelen 10 bin kişilik grup eşliğinde yaklaşık 10 kilometre yürüdükten sonra otobüslere binerek Ankara'ya hareket etti. Güvenlik güçleri, işçiler ve beraberindekilerin yolculuk yaptığı 35 otobüsü, Muğla-Aydın karayolunun Kavaklıdere Kavşağı'nda kimlik kontrolü ve araçlarda arama yapma gerekçesiyle durdurdu. Bu sırada, TES-İş ve Maden-İş yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

İşçiler TOMA önüne yattı

Otobüslerin geçişine izin verilmeyince, araçlardan inen işçiler, karayolunu çift taraflı olarak trafiğe kapatarak TOMA’nın önüne yatıp oturma eylemi başlattılar. Oturma eyleminin ardından Aydın’a yürüyerek gitmek isteyen işçiler Aydın’da da barikat olduğu bilgisini almaları üzerine Muğla’ya doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş esnasında trafiği çift taraflı olarak kesmeye devam eden işçiler, Yatağan- Aydın arasında bulunan bir benzinlik önünde tekrardan oturma eylemi yaptılar.

40 km. yürüdüler

Burada ateş yakan işçiler Muğla-Aydın karayolunu 5 saat boyunca trafiğe kapattılar. Burada İç İşleri Bakanlığı ile telefon görüşmesi yapan sendika başkanları bakanlıktan gelen “göndermeyiz. Eyleminizi orda yapın” sözü üzerine 2 bine yakın işçi ile Yatağandan katılan diğer grupla birlikte gece saat 00:30’da Muğla’ya yürümeye başladılar. Aydın’dan Muğla’ya geliş yönünü trafiğe kapatarak Muğla’ya yürüyen 2 bin kişi benzinlik noktalarında trafiği açtılar.

Sabah 06.00’da Muğla’ya ulaştılar

2 bin kişilik grup olarak Muğla’ya gelen işçiler sınırsızlık meydanında basın açıklaması yaptılar. Burada konuşan TES-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, güvenlik güçlerinin bu tutumunun yanlış olduğunu söylediler. Girgin, “Ankara yolu bize kapatıldı. Bizi göndermediler. Ancak, Ankara’da bizi bekleyen binlerce işçi kardeşlerimiz orda Yatağan için bir araya gelecekler. Onlar orada yürüyüşlerini yapacaklar. Biz santralimizin şartelini indirmedik. Kömürlerimizi durdurmadık. İyi niyetli olduk ancak bugünden sonra bu iyi niyetimizi kimse görmeyecek. Bundan sonra daha da büyüyerek geleceğiz” diye konuştu.

Ankara’ya gitmek için hazırlanan otobüsler güvenlik güçlerinin izin vermesi üzerine Muğla Atatürk Stadyumu önüne getirildi. Basın açıklamasının ardından işçiler, otobüse binerek olaysız bir şekilde Yatağan’a geri döndüler.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.