Amiral Piri Reis’in haritaları sergileniyor

Yaşadığı çağın kartograf ve navigasyon üstadı olup, Osmanlı Deniz Tarihi’nde derin izler bırakan Muğlalı Amiral Piri Reis’in çalışmalarını içeren sergi, Milta Bodrum Marina SİT Alanı içerisinde, törenle açıldı.Kuzey...

Amiral Piri Reis’in haritaları sergileniyor

Yaşadığı çağın kartograf ve navigasyon üstadı olup, Osmanlı Deniz Tarihi’nde derin izler bırakan Muğlalı Amiral Piri Reis’in çalışmalarını içeren sergi, Milta Bodrum Marina SİT Alanı içerisinde, törenle açıldı.

Kuzey Kıbrıs’ta ve Türkiye’de, denizciliğin gelişimini destekleyen Yakın Doğu Üniversitesi’nin öncülüğünde Bodrum’a getirilen “Piri Reis Haritaları” sergisi, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bodrum Yarımada Gazetesi Yazarı Erhan Ayaz’in girişimleri ve yurtiçi ve yurtdışında birçok müze ve sergi projesine imza atmış olan, Müzecilik ve Deniz Tarihi Danışmanlığı Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Deniz Müzesi Eski Müdürü ve Deniz Tarihçisi, Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Danışmanı, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek’in küratörlüğü (kollayıcılığı) tarafından yapıldı.

Piri Reis Haritaları Sergisi’nin Açılış Töreni, 25 Haziran Perşembe Günü, Bodrum’un ilk tersanesi olan ve 1775 Yılı’nda kurulan Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde Saat, 20.00’de gerçekleşti.

Piri Reis Haritaları

Piri Resi’in 1513 Tarihli Dünya ve 1528 Tarihli Kuzey Amerika Haritaları ile yazdığı “Kitab-ı Bahriye” adlı kitabındaki gravürler, usturlap ve quadrant panoları, 16. yüzyıl seyir aletleri replikaları ve çini tablolar üzerine resmedilen Piri Reis Haritaları’nın bulunduğu uluslararası sergi, 23 Temmuz 2015 tarihine kadar gezilebilecek.

Piri Reis Haritaları Sergisi’nin Açılış Töreni’ne katılanlar arasında,Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel’in yanısıra Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Sahil Güvenlik Komutanı Melih Geçgil, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan, Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Erhan Ayaz,Genel Koordinatör Gurem Bulunç, Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İrina Vlah, Başkan Yardımcıları Natalia Anisimova ve Vitali Vlah, CHP Milas Eski Milletvekili ve Eski Belediye Başkanı Fevzi Topuz, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, CHP Milas Eski İlçe Başkanı, İl genel Meclis Üyesi ve Milas Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Talat Ayaz ile Müzecilik ve Deniz Tarihi Danışmanlığı Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Deniz Müzesi Eski Müdürü ve Deniz Tarihçisi, Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Danışmanı, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek bulundu.

“Sevgiler getirdik”

Kuzey Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmada, Yakın Doğu Üniversitesi’nin 103 ülkeden 25 bin öğrenci ile Kuzey Kıbrıs’ın en büyük üniversitesi olduğunu söyledi.

Doç. Dr. İrfan S. Günsel, konuşmasında “UNESCO 2013 yılını Piri Reis yılı ilan etmişti. Geçen beş asrın ardından önemini ve değerini koruyan Türk ilim adamı ve denizcisini eserleriyle yâd etmek üzere hazırlanan “Piri Reis Haritaları” sergisi, kendi kültürümüzü ve tarihimizi bilmemiz ve öğrenmemiz açısından son derece önemli bir kültür hediyesidir.” dedi.

Serginin hayata geçmesinde maddi ve manevi büyük emekleri olan, destekleri ile bu kıymetli sergiye katkı sağlayan ve Bodrum’da kendilerine gösterilen yakın ilgi nedeni ile herkese teşekkürlerini de ileten YDÜ Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, “Sıcak Ada Kıbrıs’tan kucak dolusu sevgiler getirdik. Yakın Doğu Üniversitesi’nde sergilediğimiz Piri Reis Haritaları Sergisi’ni Anavatanımız’da sergilemekten çok mutluyuz. Alışıla gelmiş olan büyük devletten küçük devlete ya da derelerin denize akışı gibi bir tarifi olsa da akışı tersine çevirmenin, birçok şey aldığımız Anavatanımız’ın kültür ve sanat hayatına küçük bir katkı yapmanın, mutluluğunu yaşıyoruz. Yedi farklı sergimizle kapsamlı ve eğitici bir denizcilik müzesi oluşturma amacıyla yola çıktık. Bu sergimiz, açtığımız ikinci sergi… Birincisi sergimiz, Çanakkale’nin 100. Yılı dolayısı ile Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi olarak hazırladığımız sergi ve şu anda İstanbul Koç Müzesi’nde ziyaret edilebiliyor. Bunun gibi yedi serginin toplamında, Yakın Doğu Üniversite Kampüsü’nde bir Denizcilik Müzesi oluşturmak istiyoruz. Bu heyecanı sizlerle paylaşmak için bugün buradayız.” diye konuştu.

Doç. Dr. İrfan Günsel, “Bugün burada Yakın Doğu Üniversitesi olarak, kardeş üniversitemiz Girne Üniversitesi, bölge turizminin ve gelişiminin taşıyıcı kuruluşlarından biri olan Milta Bodrum Marina ile birlikte denizcilik kültüründe silinmez izler bırakıp, tarihe mal olmuş bir deniz insanının, Piri Reis’ in eserlerini siz değerli konuklara sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese ve bizi vatanımızda hissettiren siz değerli konuklara teşekkür ediyor, bu serginin tüm toplumumuz ve özellikle yeni nesillerimiz için denizcilik tarihi ve kültürü konusunda düşünsel bir ilham kaynağı olmasını diliyorum. Sizlere Kıbrıs Türk toplumunun gönülden selamlarını sunuyorum.” dedi.

“Türk Halkı mutlu olsun”

Bodrum’a ilk kez geldiğini belirten Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İrina Vlah; “Yakın Doğu Üniversitesi'nin özel davetlisi olarak buraya geldim. Gagavuzya Cumhuriyeti Türkçe konuşan bir Türk Cumhuriyeti… Türkiye bizim için kardeş bir ülke ve Türkiye Cumhuriyeti bize çok yardımcı oldu. Böyle bir sergiyi Gagavuzya'da da yapmak isteriz. Bodrum, dünyaca ünlü bir yer. Burada olmaktan çok mutluyum ve bu bizim için gurur verici bir şey! Türkiye'de ekonomik, sosyal ve her alanda güzel şeylerin olmasını istiyorum. Türk Halkı mutlu olsun. Bizim tek istediğimiz budur. " açıklamasını yaptı.

Açılışın ardından Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, 23 Temmuz’a kadar açık kalacak Piri Reis Haritaları Sergisi’nde yer alan eserler hakkında bilgilendirme anlatımlarında bulundu. Serginin hazırlık süreci hakkında da bilgiler veren Müzecilik ve Deniz Tarihi Danışmanı Küratör Ali Rıza İşipek, bu sergi için çini seramiklere özel olarak elde işlenen Bodrum haritalarını da tanıttı.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.