Aldan’dan patlama ile ilgili soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, geçtiğimiz günlerde Cilvegözü Sınır Kapısında meydana gelen patlama ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından cevaplandırılmak üzere Meclise soru önergesi...

Aldan’dan patlama ile ilgili soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, geçtiğimiz günlerde Cilvegözü Sınır Kapısında meydana gelen patlama ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından cevaplandırılmak üzere Meclise soru önergesi verdi.

“Bilindiği gibi 11 Şubat 2013 günü Cilvegözü Sınır Kapısında meydana gelen patlama sonucu 4'ü Türk Vatandaşı olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştır. Patlamaya Suriye tarafından gelerek araç park alanına alınan bir araçtaki bombanın neden olduğu bilgisi verilmiştir. Keza bu durum sınır kapılarının güvenliğiyle ilgili tartışmalara neden olmuştur.

Bu anlamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi İlter Kuşoğlu tarafından düzenlenen 25.10.2010 tarih ve 2 sayılı raporda özetle; "Sınır kapılarındaki devlet otoritesinin Türk bayrağı, resmi görünüme haiz binalar ile resmi kurumlara ait tabelalardan ibaret olduğu, yolcu ve taşıtların birbirleriyle temas ve irtibatlarını önleyecek sistem oluşturulmadığı, gümrük sahasına kontrolsüz ve izinsiz girişi önleyecek alt ve üst yapı sistemlerinin oluşturulmadığı, radikal ve acil önlemler gerektiği, mevcut durumun demeçlerle paralellik sağlamadığı, ülke güvenliği de dahil olmak üzere bir çok noktada illegal teşebbüs ve fiiller için ideal düzeyde ortam ve fırsatları sağlayan aciziyetler aşikar iken bu aşikarlığın görmemezlikten gelinmesi veya bertaraf edilememesine yönelik mazeretlerin sıralanmaya kalkışılmasının kabul görecek bir tarafının bulunmadığı, terör örgütü başta olmak üzere organize suç örgüt ve oluşumlar açısından elverişli bir görünümün söz konusu olduğu" hususlarına yer verilmiş, bazı somut önerilerde bulunulmuştur. İlter Kuşoğlu; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Eerdoğan'a gönderdiği dilekçelerde, başmüfettişlik görevinden alınmasının nedenleri arasında bu raporundaki tespitlerinin de etken olduğunu belirtmiştir.” Diyen Aldan, Yazıcı’dan şu sorulara cevap istedi:

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi İlter Kuşoğlu'nun bu raporunun intikalinden itibaren gümrük sahalarının güvenliği başta olmak üzere tespit edilen zafiyetler konusunda neler yapılmıştır? İlter Kuşoğlu tarafından 657 Sayılı Kanun çerçevesinde tarafınıza yönelik düzenlediği dilekçeler kapsamında da bilgi aktarıldığı halde her hangi bir işlemde bulunulmuş mudur?

-Bu raporda yer verilen tespitler konusunda gereğinin yapılmamasıyla, Cilvegözü Sınır Kapısındaki patlama arasında bir bağlantı var mıdır? Yönetim ve yönetici zafiyetine dikkat çekilen raporla ilgili olarak gerekli önlemleri almayanlar hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

-Gerek sınır kapılarının güvenliğine dair tespitler ve gerekse yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekme anlamında kullandığı muhatabı bilinmeyen ifadeler üzerinden İlter Kuşoğlu hakkında aynı gün gönderilen 7 ayrı yazı kapsamında savunması istenilerek ve 13 ayrı ceza teklifine yönelik disiplin işlemi yapılarak, görevinden uzaklaştırılması girişiminde bulunulmuş mudur?

-Bir Bakan olarak, patlama sonrası güvenlik zaafıyetine özellikle dikkat çekilen ve ivedi olarak yapılması gereken işlemlerin belirtildiği raporundaki tespit, gözlem ve önerilerinin doğru ve isabetli olduğu anlaşılan İlter Kuşoğlu'na özür borcunuz olduğunu düşünüyor musunuz?

-Sınır kapılarımızdaki ülkemiz geleceği ve güvenliği açısından risk oluşturan birçok gerçeklikleri gözler önüne seren 25.10.2010 tarihli 2 sayılı raporu tekraren okuma, değerlendirme ve gereğini yapma zorunluluğunu duyuyor musunuz?

Bu haber toplam 95 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.