AKUT Birleşmiş Milletler çatısı altında

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Temmuz 2011 tarihi itibariyle Birleşmiş Milletler'e bağlı International Search and Rescue Advisory Group/Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubu (INSARAG) tarafından yapılan sınıflandırma tatbikatını...

AKUT Birleşmiş Milletler çatısı altında

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Temmuz 2011 tarihi itibariyle Birleşmiş Milletler'e bağlı International Search and Rescue Advisory Group/Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubu (INSARAG) tarafından yapılan sınıflandırma tatbikatını başarı ile tamamlayıp Medium Class/Orta Sınıf ekip kategorisinde BM onayı alan ilk ve tek Türk Ekibi oldu. Böylelikle AKUT, uluslararası arama-kurtarma operasyonlarında BM çatısı altında çalışmaya hak kazandı.

Bu doğrutuda INSARAG toplantılarına katılıp değişim ve gelişim sürecine de destek veriyor. Moskova’da düzenlenen bölge toplantısında Amerika,  Asya Pasifik ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Afrika, Avrupa, Orta Doğu gruplarının genel olarak çalışmalarından söz edildi. Yıl boyunca düzenlenen eğitim, simülasyon ve tatbikatların tarihleri gibi bilgiler ele alındı. Ulusal USAR ekip çalışmalarının bölgesele indirgenmesi, USAR standartlarının afetten etkilenen ülkelere yayılmasının sağlanması, kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar, Guideline (Kılavuz Kitap) tercümeleri gibi hedefler konuşuldu.

Toplantılarda, üzerinde tartışılması istenen beş ana başlık ele alındı. Bunlar;  INSARAG'daki başkanlık sistemine ilişkin detaylar, metodoloji, üyelik, karar verme süreçleri ve fon konuları idi. Bunlara ilişkin çalışmalar ve sunumlar yapıldı.

Mevcut durumda INSARAG bünyesinde 16 heavy (ağır düzey) , 14 medium (orta düzey) ekip var ve sınıflandırma sırası bekleyen 16 ekip bulunuyor. INSARAG tarafından, 2015 sonuna kadar,  13 ekip sınıflandırılmış olacak. Her yıl 60-70 arasında sınıflandırcımaya ihtiyaç oluyor. Yeni sınıflandırmacıların yetişmesi için üye ülkelerden destek bekliyorlar. AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak sınıflandırma çalışmalarında 1 sınıflandırmacımız yer alıyor.

Bölge toplantıları, INSARAG tarafından düzenlenen periyodik toplantılardan biri. INSARAG'a bağlı 3 bölge var ve her biri için yılda bir kez bölge toplantısı yapılıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin bir sonraki toplantısı 2013'te.

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.