“Akillerin Molla Said’lerden farkı yoktur”

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, 23 Nisan tarihinin Türk Milletinin karanlıktın aydınlığa kavuştuğu ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı...

“Akillerin Molla Said’lerden farkı yoktur”

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, 23 Nisan tarihinin Türk Milletinin karanlıktın aydınlığa kavuştuğu ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir gün olduğunu söyledi.  Demir; “ O gün, Sevr'i dayatanlar, bugün bu dayatmayı AKP eliyle yapmaktadır. O gün Damat Ferit vardı, bugün Başbakan Erdoğan var. O gün İngiliz planları ve Sevr vardı, bugün ise ABD'nin, İsrail'in BOP projeleri var. O gün 'işgale direnmeyin' diyen Heyeti Nasiha vardı, bugün de AKP'nin ve emperyalist güçlerin dayatmalarını, halkı ikna ederek kabul ettirmekle görevli "Akil İnsanlar Heyeti" var. Özetle, bu "Akil İnsanların", Damat Ferit'in Molla Said'lerinden bir farkı yoktur.”diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, 23 Nisan tarihinin Türk Milletinin karanlıktın aydınlığa kavuştuğu ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir gün olduğunu söyledi.

Demir, “Mondros Mütarekesi sonrası, Osmanlı Devleti'nin topraklarını parçalamak isteyen emperyalist devletler, azınlıkları kışkırtarak Ermeni ve Kürtlere, “Wilson İlkeleri”ne dayanarak bağımsızlık vermek istediler. Bunun üzerine ayaklanan Anadolu halkını yatıştırıp, bölünmeye razı etmek üzere görevlendirilen ve adına “Heyeti Nasiha” (Akil İnsanlar) denen heyetler kuruldu. Heyetler, Anadolu’nun çeşitli yörelerini gezecekler, halka uzlaşma ve vatandaşlık hissi telkin edeceklerdi.Damat Ferit Hükümeti tarafından halka, ‘Direniş göstermeyin, teslimiyeti kabul edin’ şeklinde nasihatler vermek üzere, "Heyeti Nasiha"(Akil İnsanlar) görevlendirilmişti.

Mustafa Kemal ve arkadaşları bu dönemde, TBMM'yi toplama çalışmaları yapmaktaydı.Gazi Mustafa Kemal başkanlığında, olağanüstü yetkilerle donatılmış TBMM’nin yönetiminde, Ulusal Kurtuluş Savaşımız kazanılmış ve Cumhuriyetin ilanı gerçekleşmiştir. TBMM, geçirdiği bu çetin dönemde bile, içerisinde muhalefeti, demokrasinin gereği olan denetim ve özgür tartışma zeminini barındırmış, çok partili dönemin tohumlarını atmıştır.”dedi.

Bu haber toplam 102 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.