Akdeniz-Pa Genel Kurulu Yapıldı

Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) 10. Genel Kurul Toplantısı, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapıldı. Toplantıya, Muğla Milletvekili ve AKDENİZ-PA Türk Grubu Başkanı  Hasan Özyer’in başkanlığında; ...

Akdeniz-Pa Genel Kurulu Yapıldı

Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) 10. Genel Kurul Toplantısı, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapıldı. Toplantıya, Muğla Milletvekili ve AKDENİZ-PA Türk Grubu Başkanı  Hasan Özyer’in başkanlığında;  AKDENİZ-PA Türk Grubu Üyeleri Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Antalya Milletvekilleri Atay Uslu ve Mustafa Akaydın ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı.

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail, İtalya, Libya, Malta, Monako, Moritanya, Mısır, Portekiz, Sırbistan, Suriye, Ürdün, Yunanistan delegasyonlarının da iştirak ettiği toplantı; 1. Daimi Komite “Akdeniz’de Siyasi Gelişmeler ve Perspektif”, İkinci Daimi Komite “Akdeniz’de Ekonomik ve Çevresel Mücadeleler” ve Üçüncü Daimi Komite “Göç, Kültürler Arası Diyalog ve diğer Sosyal Meseleler” başlıkları altında gerçekleştirildi.

Toplantıda, AKDENİZ-PA Üye Ülke Parlamenterleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika meseleleri üzerine fikir teatisinde bulundular. Bölgesel barış ve güvenliğin yanı sıra delegasyonlar; terörizmle mücadele, ekonomik kriz, işsizlik, iklim değişikliği, su kıtlığı, kültürler arası ve dinler arası diyalog konularını görüştüler.  Toplantıya, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Parlamentolardan 250  kişilik bir   delegasyon katıldı.

Genel Kurul toplantısında ikili temaslarda bulunan ve Arnavutluk Büyükelçimizin verdiği resepsiyona katılan Muğla Milletvekili ve AKDENİZ-PA Türk Grubu Başkanı Hasan Özyer,   Üçüncü Daimi Komite “Göç, Kültürler Arası Diyalog ve diğer Sosyal Meseleler” temalı oturumda, “Türkiye Cumhuriyeti tarafından Geçici Koruma altında olan Suriyelilere Yapılan İnsani Yardımlar” başlıklı bir konuşma yaptı.

Özyer, Türkiye adına konuştu

AKDENİZ-PA Türk Grubu Başkanı Hasan Özyer,   “Göç, Kültürler Arası Diyalog ve diğer Sosyal Meseleler” oturumunda Türkiye adına konuşma yaptı.

AKDENİZ-PA Türk Grubu Başkanı Hasan Özyer Genel Kurul’da yaptığı  konuşmada;  misafirperverliği ve bu başarılı toplantıyı organize ettiği için Arnavutluk Meclisi’ne teşekkür ederek, bölgemizi ve dünyamızı ilgilendiren Suriyeli mülteciler problemi hakkında Genel Kurul üyelerini  bilgilendirdi.

Komisyonun temel amaçlarından birisinin, Akdeniz ülkelerinin ve halkının barış ve refah içinde yaşaması için çalışmak olduğunu vurgulayan AKDENİZ-PA Başkanı Özyer, “Bölgemizde birçok mülteci hayatını kaybediyor,  buna sessiz kalmamalıyız. Birleşmiş Milletleri ve uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeliyiz. Türkiye hiçbir ayrım yapmaksızın Suriyeliler için açık kapı politikasını devam ettirmektedir. Biz katı bir şekilde mültecilerin savaş bölgesine gönderilmemesi ilkesine uyuyoruz. Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı 2.5 milyonu geçmiştir.  Türkiye, dünyada en fazla Suriyeli mülteciye ev sahibi yapan ülkedir. Evlerinden kaçan Suriyelilerin yarısından fazlası Türkiye’de yaşamaktadır.”  şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti tüm terör örgütlerinin karşısındadır”

AKDENİZ-PA Başkanı Özyer, 2015 yılında Türkiye Sahil Güvenliği’nin denizden 92 bin mülteciyi kurtardığını, bu sayının 2014 yılında kurtarılan toplam göçmen sayısından 6 kat fazla olduğunu, son bir yılda yaklaşık 3 bin göçmenin özgürlüğe kaçarken Ege Denizi’nin  soğuk sularında boğularak hayatını kaybettiğini belirterek, konuşmasının sonunda; “Şunun altını özellikle çizmek istiyorum.  Türkiye tüm terör örgütlerinin karşısındadır ve terörü asla desteklememiştir. Aksine, yıllardır terörden acı çekmiştir ve hala acı çekmekteyiz. Biz bölgemizde ve dünyada barış, düzen, huzur ve güvenlik istiyoruz. Teröre karşı ortak mücadele edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.