Akdeniz Foku’na koruma

Gökova Körfezi’nin simgesi haline gelen Badem ile herkes tarafından tanınır hale gelen Akdeniz Foklarının korunması için Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi kapsamında Fokların varlığı...

Akdeniz Foku’na koruma

Gökova Körfezi’nin simgesi haline gelen Badem ile herkes tarafından tanınır hale gelen Akdeniz Foklarının korunması için Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi kapsamında Fokların varlığı ve yaşadıkları alanlar hakkında önemli verilere ulaşılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Akdeniz foku koruma ve izleme faaliyetinin ön çalışması tamamlandı.

Akdeniz fokları konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi, 5 yıl önce henüz 1,5 aylık iken yaralı vaziyette bulunan ve tedavi sürecinin ardından Gökova Körfezi’ne bırakılan Akdeniz Foku Badem ile başladı. İnsanlara yakınlığı ile 5 yıldır Gökova Körfezinde dolaşan Fok Badem insanlara Fok’ların varlığını hissettirirken, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Akdeniz Fokları Foça’daki rehabilitasyon merkezi tarafından yaşam alanları araştırılmaya başlandı.

82 gözlem kaydedildi

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından yürütülen ön çalışma kapsamında, Akdeniz fokunun mevcudiyeti ve alanı kullanımı hakkında 2011 ve 2012 yılı kayıtlarının, başta balıkçılar olmak üzere yöre halkından sağlanması hedeflendi. Bununla birlikte, Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerin belirlenmesi ve daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar ile karşılaştırılması amaçlandı. Yapılan çalışmalarda, 2011 yılı içinde toplam 82 fok gözlem bilgisi alındı.

Kıyı mağaralarında inceleme

Koruma ve izleme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek arazi çalışmasında, fok gözlemleri kayıtlarının tümü toplanacak. Akdeniz foku kıyı mağaraları ve kıyısal habitatlarında yapılacak saha çalışmaları ve gözlemlerle türe ve yaşam alanlarına yönelik tehditlerin belirlenecek.

Akdeniz foku kıyılara bağımlı bir canlı olduğundan genellikle kıyılarda gözlemleniyor. Hem kıyı sularda avlanan; hem de uyumak, dinlenmek ve yavrulamak için kıyıda karaya çıkan bir tür olduğundan, kıyıların doğal yapıları ile korunması, türün korunması ile birebir ilişkili durumda bulunuyor.

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.