Ahilik Haftası başladı

Muğla’da Ahilik Haftası kutlamaları başlarken, etkinlikler kapsamında Yılın Ahi’si seçilen Ortaca ilçesi Dalyan beldesinden Ersan Özdemir’e kaftanının Vali Mustafa Hakan Güvençer giydirdi.Muğla’da bu yıl 6’ıncısı...

Ahilik Haftası başladı

Muğla’da Ahilik Haftası kutlamaları başlarken, etkinlikler kapsamında Yılın Ahi’si seçilen Ortaca ilçesi Dalyan beldesinden Ersan Özdemir’e kaftanının Vali Mustafa Hakan Güvençer giydirdi.

Muğla’da bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları, Akyol Pazar yerinde mehter takımı eşliğinde başlayan yürüyüş ile başladı. Cumhuriyet MeydanındaAtatürk anıtını çelenk konulmasının ardından İnsan Hakları Parkı’nda tören düzenlendi. Törene, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Osman Gürün, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, MESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız, EKKK Başkanı Osman Ölmez, İl Ticaret Müdürü Mehmet Demirtaş, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, İş-Kur Müdürü İlyas Sarıyerli ve esnaf vatandaşlar katıldı.

Ahilik kültürüne sahip çıkılması gerektiğinin belirten Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, ahiliğin tanımını yaptı. Belediye Başkanı Gürün ise ahiliği 12 yüzyıldaki gibi günümüze kadar taşımanın mümkün olmayacağının belirterek, “Ahiliğin ahlak kurallarını iyi irdeleyerek günümüzde uygulanması gerekiyor. Çağımızda bu ahlakın ticari kaygılar nedeniyle dibe vurmuş durumda. İnsanı birinci plana alarak ticari planlar yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Muğla’daki esnaf ve sanatkârlarımız ahilik ahlakını ve davranışını devam ettirerek, yaşatmaya devam ediyorlar” dedi.

Vali Mustafa Hakan Güvençer ise Ahilik Haftasının sadece esnaf ve sanatkârların değil herkesin bayramı olduğu söyleyerek, “Yitip giden değerler dünyamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Ahilik teşkilatının örgütsel mekanizmasından öte ahlaki değerlere vurgu yapılmalıdır. Besmele ile açılan dükkândan gül alınır, gül satılır. Dilerim, sabah besmele ile açılan dükkânlar akşam şükür ile kapanır. Ahilik dünyada ilk ve tek örneği olmamakla birlikte dünyada örnek olabilecek Türk malı ve teşkilatıdır. Ahilik teşkilatı yüzde 100 sivildir. Sivil inisiyatiftir. Sivil olmasının yanı sıra aynı zamanda yereldir ve mahallidir. Ahiliğin büyük bir ağırlığı inanç ve ahlaki değerlere dayanmaktadır. Ahilik kısmen yazılı ve sözlü kurallarla tatbike sahiptir” dedi.

Konuşmaların ardından Muğla Valisi Güvençer, yılın ahisi seçilen Ortaca’nın Dalyan beldesinde 1967’de çırak, 1970’de kalfa ve 1974 tarihinde usta olarak başladığı mesleği sürdüren oto tamircisi Ersan Özdemir’e Ahi kaftanını giydirerek plaket verdi. Ahilik Haftası kermes ve sergi açılışlarının da yapıldığı etkinlikler kapsamında vatandaşlara ahilik pilavı, ayran ve keşkek ikram edildi.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.