Agustus Tapınağı günyüzüne çıkıyor
İlk Roma imparatoru Agustus'un adını taşıyan ve 2000 yıllık olduğu tahmin edilen efsanevi Agustus Tapınağı'nın gün yüzüne çıkarılma çalışmalarını yerinde inceleyen Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Stratonikeia'nın...
İlk Roma imparatoru Agustus'un adını taşıyan ve 2000 yıllık olduğu tahmin edilen efsanevi Agustus Tapınağı'nın gün yüzüne çıkarılma çalışmalarını yerinde inceleyen Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Stratonikeia'nın tarih araştırmalarındaki önemine vurgu yaparak; “Stratonikeia'da ortaya çıkarılan buluntular tarihe ışık tutuyor. Stratonikeia tarihi şekillendiriyor” dedi.
Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları 2000 yıllık olduğu tahmin edilen Agustus Tapınağı üzerinde yoğunlaştırılırken, Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven çocukları Ali ve Nur Tanrıseven ile birlikte Stratonikeia'yı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Tanrıseven çalışmaları inceledi
Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret eden Kaymakam Tanrıseven'e çalışmalar hakkında gerekli bilgiler Stratonikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından verilirken, Kaymakam Tanrıseven'in yaptığı açıklamalarda Stratonikeia Antik Kenti'nin tarih araştırmalarındaki önemine vurgu yapması dikkat çekti.
Yatağan'ın tarih ve kültür turizmi alanındaki önemine değinen Kaymakam Tanrıseven; “Stratonikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt öncülüğünde yürütülen kazılar sırasında birbirinden değerli eserler gün yüzüne çıkarılıyor. Son olarak Roma'da Cumhuriyeti sona erdirerek İmparatorluk sistemini getiren Agustus'un adını taşıyan tapınağın buluntularına rastlandı ve devam eden çalışmalarla büyük ilerleme kaydedildi.
Stratonikeia Antik Kenti'nde böylesine büyük bir tarihi mirasın yeniden canlanacak olması nedeniyle mutluyuz. 1 yıl gibi kısa bir sürede binlerce yıllık pek çok eser gün yüzüne çıkarılıyor. Daha önce görev yaptığım ilçelerde de benzer çalışmalar yürütülüyordu ancak Stratonikeia Antik Kenti üzerindeki çalışmaların hızlı ve disiplinli bir şekilde devam ettiğine şahit oluyoruz. Stratonikeia gibi bir tarihi mirasa sahip olan ilçemizin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Kaymakamlığımız elinden gelen desteği verecektir.
Bu kapsamda yürütülen Kültür Yolu ve Kutsal Yol çalışmaları da çok önemli” dedi.
Helenistlik çağdan Osmanlı dönemine kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izlerini taşıyan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına öncülük eden Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilal Söğüt; ise “Stratonikeia Antik Kenti'nde 12 ay boyunca kazı çalışmaları devam ediyor. Yaz döneminde öğrencilerimizin de aramıza katılmasıyla 80 kişilik ekibimizin yoğun çalışma temposu içine girdiğini söyleyebilirim. Agustus Tapınağı üzerinde yürütülen çalışmalarda büyük ilerleme kaydettik.
Agustus Tapınağı çok önemli bir tarihi doku. Tapınak üzerindeki kazı çalışmaları tamamlandığında restore ederek rövelede görüldüğü hale getireceğiz. Burada hem kazı çalışmaları yürütülüyor hem de tarihi dokular restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılıyor. Aynı alanda daha önceki tarihlere aitte tapınaklar çıkmasını bekliyoruz. Çıkarılan tüm eserler kayıt altına alınıp parça olanlar titiz çalışmalar sonucu birleştiriliyor” diye konuştu.
Bu haber toplam 155 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.