Ağustos’ta ihracat arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı ihracat rakamlarını Bodrum’da açıkladı. Açıklamaya göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre 1.4 oranında artış göstererek 10 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşti.Türkiye...

Ağustos’ta ihracat arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı ihracat rakamlarını Bodrum’da açıkladı. Açıklamaya göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre 1.4 oranında artış göstererek 10 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen basın toplantısında Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Düzenlenen basın toplantısında TİM, bu yılın Ağustos ayında ihracatın, 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 10 milyar 594 milyon 536 bin dolar olduğunu açıkladı. Son 12 aydaki ihracatın ise 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar olarak gerçekleştiği bildirdi.

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artışla 10 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Ayrıca ilk 8 ayda ihracatın yüzde 1,3 artarak 98 milyar 887 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 5,3 artışla 151 milyar 389 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Ağustos ayında en fazla ihracatı 1 milyar 447 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün yaptığını açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, 1 milyar 401 milyon dolar ile hazır giyim sektörünün ikinci, 1 milyar 266 milyon dolar ile otomotiv sektörünün üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

En fazla ihracat yapan ilk 10 ili değerlendiren Büyükekşi, Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 128 ile Sakarya’nın yaptığını ifade ederken, Sakarya’yı yüzde 9 artışla Kayseri’nin takip ettiğini belirtti.

Dünya ekonomilerindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde yapan Büyükekşi, gelişmiş ülkelerdeki toparlanma belirtilerinin güçlendiğini ve Çin’in verileri hariç bakıldığında, dünyanın ilk 69 ülkesinin ihracatının yüzde 0,1 gerilediğini ifade etti. Büyükeşki, Türkiye’nin yılın ilk 8 ayındaki yüzde 1,3’lük toplam ihracat artışı ve yüzde 5’lik mal ihracatı artışı ile dünya ekonomilerine nispeten olumlu bir performans sergilediğini de ifade etti.

Dünyadaki olumsuz ortama rağmen, Türkiye ekonomisinin, büyüme momentumunu sürdürdüğünü belirten TİM Başkanı, ihracatçıların yıl sonunda ekonominin yüzde 4,8 büyüyeceğini tahmin ettiklerini fakat 2023 hedeflerine ulaşmak için, Türkiye’nin her yıl ortalama yüzde 5-6 büyümesi gerektiğini ve ihracatını her yıl yüzde 11 arttırması gerektiğini vurguladı.

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.