Ağaçtan düştü makine icat etti

2 yıl önce incir ağacından düşen Emin öğretmen hastanede yaşadığı nakiller sırasında çektiği acılardan yola çıkarak müthiş bir buluşa imza attı. Muğla Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alan Şefi...

Ağaçtan düştü makine icat etti

2 yıl önce incir ağacından düşen Emin öğretmen hastanede yaşadığı nakiller sırasında çektiği acılardan yola çıkarak müthiş bir buluşa imza attı. Muğla Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alan Şefi Emin Necat Doğan 2 yıl önce ağaçtan düşmesi sonucu kaburgaları kırıldı. Hastanede tedavi altına alınan ve ameliyat edilen Doğan, servisten ameliyathane ve yoğun bakım servislerine nakledilirken kaburgalarında büyük acılar yaşadı. Hastaların bu acıları yaşamaması için ne yapabilirim diye düşünen Emin öğretmen 2 yılda hastaların daha rahat ve acısız nakli için bir makine geliştirdi. Projesini çizerek prototopini yapan Emin Necat Doğan, patentini aldı. Makinenin önümüzdeki dönemlerde seri üretimine başlanacak. Emin Necat Doğan makinenin tanıtımını ve çalışmasını basın aracılığı ile kamuoyuna aktardı.

Nakiller sorunsuz ve ağrısız olacak

Düzenlenen temsili hasta naklinde 95 kg ağırlığındaki bir öğrenci hasta yatağından makine ile sorunsuz ve sarsıntı yaşamadan alınarak sedyeye yatırıldı. Makine hakkında bilgi veren Doğan, “ Hastanede kaldığım süre içinde ameliyathane ve röntgen servisine nakillerimde klasik yöntemlerle nakledilirken büyük acılar çektim, diğer hastaların çektiği acılara tanık oldum. Taburcu olduktan sonra ne yapabilirim diye düşündüm. Öncelikle makinenin projesi üzerinde çalıştım. Çizimleri tamamladıktan sonra prototopini yaptık. Deneme çalışmalarında başarılı olduğun gördük. Patentini aldım. Üretim için birkaç firma ile görüşmelerimiz sürüyor ve önümüzdeki dönemlerde seri üretime geçecek. Makinenin üretimden sonra kullanıma geçmesi ile birlikte gerek ülkemizde gerekse Muğla’da hastalarımız nakilleri sırasında meydana gelen sorunlardan ve acılardan kurtulacak. Ben nakil sırasında bir hastanın çarşafla alınmaya çalışıldığı sırada yere düşürüldüğünü gördüm. ”dedi.

450 kg taşıyabiliyor

Makine kullanıma başladıktan sonra başta hastaların yataklarından alınarak röntgen, ameliyathane ve yoğun bakım servislerinde taşımasında büyük kolaylıklar sağlamasının yanında aşırı kilolu hastaların naklinde de rahatlıkla sorunsuz kullanılabilecek.450 kilo kaldırma ve taşıma kapasitesine sahip makine çelikten yapılmış iki parçadan oluşuyor. Makinede akü ile çalışan asansör sistemi ise hidrolik pompa gücü ile hareket ediyor. Makine hasta yatağına getirildikten sonra taşıma bantları hastanın altına yerleştiriliyor ve makineye sabitleniyor. Bu sırada hasta düşmesi ya da ani hareketinin önlenmesi için emniyet kuşağı ile sabitleniyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra hidrolik asansör hastayı sarsmadan kaldırıyor ve sedye, ameliyat masası ya da yoğun bakım ünitesindeki yatağına götürülüyor ve yine hiç sarsılmadan nakli sağlanıyor. Makinenin seri üretimdeki maliyetinin ise 3 bin TL civarında olması bekleniyor.

Bu haber toplam 200 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.