Acil Çağrı Merkezi’nde yetki krizi

Muğla’da yapımı tamamlanmak üzere olan 112 Acil Çağrı ve Kriz Komuta Merkezi’nin sevk ve idaresinin kimde olacağı tartışma konusu oldu.Muğla’daki tüm çağrı komuta merkezlerini tek çatı altında toplamak amacıyla finansmanı...

Acil Çağrı Merkezi’nde yetki krizi

Muğla’da yapımı tamamlanmak üzere olan 112 Acil Çağrı ve Kriz Komuta Merkezi’nin sevk ve idaresinin kimde olacağı tartışma konusu oldu.

Muğla’daki tüm çağrı komuta merkezlerini tek çatı altında toplamak amacıyla finansmanı Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından karşılanan 112 Acil Çağrı Merkezi Aralık ayı sonunda tamamlanacak. Yaklaşık 2 milyon TL harcanarak yapımı gerçekleştirilen 112 Acil Çağrı Merkezi’nde 112, 110, 177, 156, 155 (yangın, sağlık, güvenlik, asayiş) gibi acil komuta merkezlerinin tamamı tek çatı altında toplanması hedefleniyordu.

2 milyon TL’ye malolacak

Daha önce pilot bölge olarak seçilen Antalya’da yapılan ve hizmete sunulan 112 Acil Çağrı Merkezi’nin ardından Muğla’da da yapılması için karar alınmıştı. Çağrı Merkezi, Orhaniye Mahallesi Muğla Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu binası yanında bulunan ve eski MİT binasının yanındaki arazi üzerine yapılıyor. Muğla’ya her yıl gelen milyonlarca yabancı turistin kendi ülkelerindeki gibi tek numaradan yardım alabilmesinin önünü de açan Muğla 112 Acil Çağrı ve Kriz Komuta Merkezi için İçişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılında 100 bin, 2008 yılında 600 bin, 2011 yılında da 750 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 450 bin TL ödenek gönderildi. Muğla İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından da geçmiş yıllardan ayrılan ödeneklerle İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek birleştirildi. Yaklaşık 2 milyon TL’ye malolacak merkezin ihalesi 14 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirildi. 26 Haziran’da yer teslimi yapılan merkez 180 iş gününde Aralık 2013 ayı sonunda tamamlanacak.

Yetki Karmaşası yaşanıyor

Aralık ayı sonunda tamamlanması beklenen Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binasının tamamlanmasının ardından İçişleri Bakanlığı ile Sağlık bakanlığı arasında merkezin sevk ve idaresinin kimde olması gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşandı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı 112 Acil Yardım Servis’inin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne talimat gelmeden taşınılmaması konusunda görüş belirtirken, İçişleri Bakanlığı da merkezin sevk ve idaresinin kendilerine verilmesini istiyor.

Çağrıların yüzde 90’ı sağlık için

Muğla Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 112 Acil Çağrı Komuta merkezinin Aralık ayı sonunda tamamlanacağını belirterek, “Muğla’da gelen çağrıların yüzde 90’ı sağlık yardım talebi için geliyor. Komuta merkezinin yönetimine talip olduk, fakat İçişleri Bakanlığı ile Sağlık bakanlığı arasında şu ana kadar bir mutabakat sağlanamadı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığından bize gelen talimata göre ikinci bir emre kadar 112 Acil Yardım Servis merkezinin bu merkeze taşınmaması yönünde” dedi.

Bu haber toplam 186 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.