“AB bizi Muğla ile tanıdı”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, MÜSİAD Muğla Şubesinin açılışını yapmak üzere geldiği Muğla’da ilk olarak Muğla Valiliği’ni ziyaret etti. kapatılması uygulaması devam etti.Muğla Valisi Fatih...

“AB bizi Muğla ile tanıdı”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, MÜSİAD Muğla Şubesinin açılışını yapmak üzere geldiği Muğla’da ilk olarak Muğla Valiliği’ni ziyaret etti. kapatılması uygulaması devam etti.

Muğla Valisi Fatih Şahin tarafından karşılanan Bakan Bağış, Muğla protokolüyle tanıştıktan sonra tören mangasını selamladı.

Bakan Bağış, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra Valilik makamında gazetecilere açıklamada bulundu.

Muğla’nın ülkenin incisi konumunda bir il olduğunu belirterek sözlerine başlayan Egemen Bağış, Muğla’nın sadece Ege ve Akdeniz’in birleştiği bir yer değil, aynı zamanda hoşgörü ve sevginin kaynaştığı bir nokta olduğunu söyledi.

Muğla’nın AB süreci açısından da çok önemli bir il olduğunu ifade eden Başmüzakereci Egemen Bağış, “Avrupa Birliği Türkiye’yi Muğla’dan tanıyor. Dalamınıyla, Fethiyesiyle, Göceğiyle, Bodrumuyla gerçekten Türkiye’yi Muğla üzerinden tanıyorlar. Bunun için her Muğlalı AB müzakere heyetinin doğal bir üyesidir. Her Muğlalının Avrupa’dan gelen konuklarımızı ağırlarken gösterdiği o güler yüz, Türkiye’nin AB sürecini daha da hızlandırmaktadır. Bu açıdan Muğla’da bulunmaktan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugün MÜSİAD gibi 22 yıldır Türkiye’de çok önemli projelere imza atmış olan bir kuruluşumuzun 35. şubesini Muğla’da açma heyecanına ortak olmakta bize ayrı bir keyif veriyor. Türkiye’de artık işvereniyle işçisiyle, kadınıyla erkeğiyle hep beraber Türkiye’nin daha aydınlık geleceklere kavuşması için birlikte çalışıp, çabalayacağız. AB sürecinde de Muğla’nın bize verdiği ilhamla biz önemli aşamaları aşıyoruz, zorlukları aşıyoruz. Bazen Avrupa’da karşımıza çıkan çifte standartlara, Muğla Yörüklerinden aldığımız ilhamla onlardan gördüğümüz kararlılıkla net bir tavır sergileyebiliyoruz. Bugünkü seyahatimiz boyunca da, Brüksel’de yine AB ülkesi olan ülkelerin başkentlerinde Muğla’dan aldığımız enerjiyle ‘durmak yok yola devam’ diyeceğiz. Bir yandan da ülkemiz için de ‘durmak yok reforma devam’ diyeceğiz. Türkiye her geçen gün daha iyi noktaya doğru gidiyor. Bu süreçte de biz de üzerimize düşeni hep birlikte yapacağız. Önümüzdeki yıl Muğla’nın il oluşunun 100. yılı. Bu yüzden Muğlalıların ortaya koyduğu kararlılığı çok önemsiyorum. Muğla’nın 100. Yılında Muğla’yı Avrupa’da daha iyi tanıtmalı ve Türkiye’nin AB sürecinde Muğla’nın katkısını çok belirgin hale getirmeliyiz” dedi.

Bir gazetecinin Güney Kıbrıs’ın son dönemlerde Türkiye’ye karşı olan vetosuyla ilgili soruyu da yanıtlayan AB Bakını Egemen Bağış, şunları söyledi:

“Güney Kıbrıs yönetimi maalesef Avrupa Birliği dönem başkanlığını yaparken kendi iflasını ilan edecek noktaya düştü ve AB tarihindeki yaşanmamış ayıplarını bütün Avrupa’ya yaşattı. Dönem başkanlığında bir ülkenin iflasını ilan etme noktasına gelmesi AB’nin kuruluş felsefesi adına gerçekten düşündürücüdür. Ama Güney Kıbrıs Rum yönetimindekilerin düştüğü durum bizi hiçbir şekilde mutlu etmez. Düşene birde bizim vurmamız kültürümüzde yoktur. Allah kurtarsın. Ama yanı başlarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her geçen gün gelişen ekonomisiyle onlara desteğe hazırdır. Eğer Sayın Hristofyas içine düştükleri krizden tedirginse eğer, hemen yanı başlarındaki güçlü bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne başvururlarsa, KKTC Başbakanı Sayın İrsen Küçük beyde bu talebi uygun görüp bizle paylaşırsa, bizde bir komşu ülke olarak oradaki insanların düştüğü duruma elimizden gelen desteği vermeye çalışırız. Türkiye güçlü bir ülkedir. Herhalde Güney Kıbrıs Rum yönetimi de yıllardır Türkiye’nin AB sürecini engellemenin onlara ne kadar büyük maliyetleri olduğunu görmüşlerdir. Daha da önemlisi eğer 2004 yılında Annan planı kabul edilmiş olsaydı, Birleşmiş Milletler taleplerini Rumlar reddetmiş olmasalardı belki bugün Kıbrıs adası bir Birleşik Kıbrıs Devletleri yönetiminde dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olurdu. Ama şu anda Güney Kıbrıs’ın içine düştüğü ekonomik kriz, Güney Kıbrıslıların mantık dışı akla ziyan inatlarının neticesinde olmuştur. Ümit ediyoruz ki Şubat ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleşecek olan seçimlerden sonra makul bir yönetim bütün adanın siyasi eşitliğe dayalı ortak bir zeminde birlikte hareket edebileceği bir karara destek verebilecek bir yönetim oluşur ve gerek Kuzey Kıbrıs’taki Türk kardeşlerimiz, gerek Güney Kıbrıs’taki Rum komşuları huzur içinde birlikte yaşarlar.”

Bakan Bağış’ın açıklamalarının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak tarafından Muğla Valisi Fatih Şahin’e günün anısına bir şilt takdim edildi.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.