99 bin ton domates ihraç edildi

Örtü altı domates yetiştiriciliğinde üretim olarak Antalya'dan sonra gelen Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde artış gösteren domates fiyatları çiftçileri sevindirdi.İç piyasada 1 ile 2 lira, ihracata ise 2.50 ila 3...

99 bin ton domates ihraç edildi

Örtü altı domates yetiştiriciliğinde üretim olarak Antalya'dan sonra gelen Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde artış gösteren domates fiyatları çiftçileri sevindirdi.

İç piyasada 1 ile 2 lira, ihracata ise 2.50 ila 3 lira arasında değer bulan domates, bölgedeki üreticilerin yüzünü güldürüyor. Kış aylarının set geçmesi nedeniyle maliyeti artan domates üretiminin fiyatlarının yükselmesi çiftinin umudu oldu. Havalarında serin gitmesiyle üretim birden bire artmayınca üreticiler istedikleri fiyatı bu yılda alıyor.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, domates üretiminde Fethiye'nin Antalya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Geçen yılın ilk 4 ayında 105 bin 264 ton ihracat yapıldığını hatırlatan Çalık, bu yılın aynı döneminde ise 98 bin 849 ton gerçekleştiğini ifade etti. Çalık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kayıtlarından elde ettikleri bilgilere göre bu miktarın yaklaşık 4 bin 272 TIR yüküne tekamül ettiğini dile getirdi. Bölgede ağırlıklı olarak domates ihraç edildiğine dikkati çeken Çalık, "Başka ürünler ihracat edilse de onların çok fazla bir tutarı yok. Türkiye’nin en büyük domates ihracatının yapıldığı yerlerin başında Fethiye, Seydikemer ve Batı Antalya geliyor. Fethiye için turizmden sonra en güçlü ekonomik kaynak tarım. Verimli topraklar ve iklimden dolayı Fethiye her türlü ürün bol miktarda yetişiyor. Domates bu zamanlarda çoğunlukla Rusya ve Romanya ihraç ediliyor. Şuan itibariyle rakamlarda ve gidişatta bir sıkıntı yok" dedi.

Hal komisyoncusu Atalay Yıldırım ise, sert geçen kış ayı nedeniyle domatesin bu yıl az olduğunu ifade etti. Hava şartları nedeniyle domatesin 1 ay geç kaldığını belirten Yıldırım, "Kalite düşük olmasına rağmen fiyatlar geçen yıla oranla daha yüksek. İlerleyen günlerde kalite düzelirse üreticiler daha çok para kazanır. Domates şuan iç piyasada 1 ila 2 lira, ihracatta ise 2.50 ila 3 lira arasında değer buluyor" diye konuştu.

Domates üreticisi Orhan Koç da, bu yıl domatesin kalitesinin düşük olmasına rağmen para kazanabildiklerini bildirdi. Domates sezonunun yeni başlamasına rağmen iyi gittiğine değinen Koç, fiyatlardan bütün çiftçilerin memnun olduğunu, baharlık domatesi erken çıkanların yüzünün güleceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.