970 rakımda iftar ve sahur

Bir tarafı Köyceğiz Gölü diğer tarafı dünyaca ünlü İztuzu Sahiline bakan Ölemez Dağı’nın zirvesindeki yangın kulesinde ailecek kule nöbeti tutan Özcan ailesi Ramazan ayını ayrıcalıklı bir şekilde geçirirken iftar ve...

970 rakımda iftar ve sahur

Bir tarafı Köyceğiz Gölü diğer tarafı dünyaca ünlü İztuzu Sahiline bakan Ölemez Dağı’nın zirvesindeki yangın kulesinde ailecek kule nöbeti tutan Özcan ailesi Ramazan ayını ayrıcalıklı bir şekilde geçirirken iftar ve sahurlarını 970 metrelik rakımda ailecek kulede yapıyorlar.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü Ölemez Yangın Gözetleme Kulesinde yıllardır yangın nöbeti tutan Mustafa Özcan ve Durdu Özcan çifti birlikte görev yapıyor. 970 rakımlı Ölemez Kulesinde ailecek çalışan Özcan ailesi Ramazan ayının da kulede geçiriyor. Tek çocukları ile birlikte yaz sezonunu 970 rakımlı Ölemez Dağındaki yangın kulesinde geçiren Özcan ailesi iftar saatinde telsizden yapılan anonsla oruçlarını açıyor.

30 yıldır Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğünde çalışan ve 20 yıldır da kuleci olarak görev yapan Mustafa Özcan, eşi ve çocuklarıyla birlikte Ramazan ayını 970 metre yükseklikteki Ölemez Yangın Gözetleme Kulesinde yaşıyor. Eşi Durdu Özcan’nın da 16 yıldır kendisiyle birlikte kuleci olarak çalıştığını belirten Mustafa Özcan, karı-koca iş bölümü içinde hem görevlerini yaptıklarını, hem de bu sıcak günlerde Ramazan ayını serin bir şekilde yaşadıklarını söyledi.

Bütün bölgeye hakim

Ölemez Yangın Gözetleme Kulesi, Köyceğiz Gölünün hemen yanında 970 metre rakımlı Ölemez Dağının zirvesinde bulunuyor. Bir tarafta Köyceğiz Gölü, diğer tarafta dünyaca Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı İztuzu sahili bulunan kule, Marmaris Aksaz, Ekincik, Köyceğiz, Ortaca, Dalyan ve İztusu bölgelerini kuş bakışı görebiliyor. Kule, orman teşkilatı tarafından yakın zamanda tadilattan geçirildi ve enerji ihtiyacı için güneş panelleri yapıldı.

Eşiyle birlikte kuleci olarak Ölemez kulesinde dürbünle gözetleme yapan Mustafa Ercan, geniş bir alana hakim olduklarını olası bir yangın durumunda kendilerine önemli iş düştüğünü söylüyor. Özcan ailesinin 13 yaşındaki kızları Sultan Özcan kuledeki işlerde anne ve babasına yardımcı oluyor. Özcan ailesi gün boyunca dönüşümlü olarak hem telsiz, hem de özel işlerini yapıyor.

İhtiyaçlarını kendileri yetiştiriyor

Özcan ailesi 970 metre yükseklikte kendi imkânlarıyla küçük ve organik bir bahçe yapmış. Sebze ihtiyaçlarını buradan karşılıyorlar. Besledikleri tavuklar sayesinde doğal organik yumurta elde ediyorlar. Kule işleri, telsiz takipleri ve bahçe işleri derken gün akşama doğru yaklaşınca 970 rakımlı Ölemez Kulesinde iftar hazırlıkları başlıyor. İftar hazırlıklarında kızları 13 yaşındaki Sultan annesine yardımcı oluyor. Kırmızı mercimek çorbası odun ateşinde özel olarak kaynatılıyor. Anne Durdu Özcan tereyağlı bulgur pilavını yaparken, kızı Sultan çoban salatasını hazırlıyor.

Ölemez dağından güneşin son ışıkları görünürken iftar vaktinin iyice yaklaştığı hissediliyor. Kulenin alt kısmında hazırlanan yemekler tencerelerle üst kısma terasa çıkarılıyor. Bu sırada 13 yaşındaki Sultan hazırlıklara yardımcı oluyor. Çorbaların masaya konulmasıyla iftar vakti beklenmeye başlanıyor. 970 metre rakımlı Ölemez Kulesinde diğer yangın kulelerinde olduğu gibi iftar telsiz anonsuyla haber veriliyor. Telsizde yapılan “Arkadaşlar Köyceğiz için iftar vakti. Allah kabul etsin, afiyet olsun” anonsuyla oruç açılıyor.

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.