‘4. Santralın yapımı net değil’

Muğla’nın dördüncü termik santralinin Milas’ın Karacahisar köyüne yapılacağı iddialarına Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Santralin yapılacağı henüz net değil.” diyerek cevap verdi.Milas Belediye Başkanı Muhammet...

‘4. Santralın yapımı net değil’

Muğla’nın dördüncü termik santralinin Milas’ın Karacahisar köyüne yapılacağı iddialarına Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Santralin yapılacağı henüz net değil.” diyerek cevap verdi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Milletvekili Tolga Çandar ile beraber Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş’la Karacahisar’a yapılması planlanan termik santral hakkında görüştüklerini belirterek, bölgenin turizm bandı içerisinde olduğunu ve bu bant, Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılmadıkça bölgede termik santralin yapılabilmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Görüşmenin amacının doğru bilgilenmek ve halkı doğru bilgilendirmek ve atılacak adımları ve alınacak tedbirleri de ona göre belirlemek olduğunu belirten Tokat, “Daha önce işletme müdürüyle, sonra Ankara’da genel müdür yardımcısıyla ve arkasından genel müdürle bir dizi görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler neticesinde bazı internette ve kulaktan kulağa dolaşan haberler mevcut. Kesin olan bir şey var ki Karacahiar’daki maden işletmesi ihaleyle bir şirkete devredilecek. Bu konuda ihale çalışmaları ile ilgili bir süreç var. Fakat b konuda da kesinleşmiş net bir şey yok. Karacahisar, Bakanlar Kurulu Kararı ile turizm bandına alınmış bir köy. Bakanlar Kurulu Kararı ile turizm bandı kaldırılmadıkça maden işletme yetkisinin devri söz konusu değil. Şuan da TKİ Genel Müdürlüğü Bakanlar Genel Kurulu’yla oradaki turizm bandının kaldırılmasını bekliyor. Eğer bu bant kaldırılırsa madenlerin devri söz konusuyla ilgili ihale gündeme gelecek ama kaldırılmazsa böyle bir şey söz konusu olamayacak.” dedi.

“Yeni santral Yeniköy’e yapılsın”

Karacahisar bölgesinde bulunan kömür madeninin kükürt oranının yüksek olması nedeniyle yeni bir santral kurulması gerektiğini ve bunun için en uygun yerin de Yeniköy Termik Santral’in bunduğu bölge olduğunu ifade eden Tokat, “TKİ  Genel Müdürlüğü bu yetkiyi devrederken bölgedeki kömürün kükürt oranının çok yüksek olması sebebiyle yeni bir santral kurulması şartını da ihaleye koyacak. Şuandaki mevcut santrallerimiz Karacahisar’daki kömürü yüksek derede kükürtlü olması nedeniyle yakabilecek nitelikte değil. Bunun için bu kömürü yakabilecek yeni bir santral gerekiyor.  TKİ santral yapımı için ihale alan firmaya bir yer göstermemişe firma, Karacahisar bölgesinde istimlak yaparak o bölgeye santral kurabilir. Başka bir yere de kurabilir. Fakat şu anda en makul görünen Yeniköy Termik Santral’in bulunduğu bölge. Zaten burada santralle ilgili ayrılmış bir alan da varmış. İhaleyi alacak firma rantabl bölge olmasını göz önünde bulunduracağı için en rantabl santral alanı Yeniköy Termik Santral alanıdır.”şeklinde konuştu.

Tokat Karacahisar’a termik santralin yapılıp yapılmayacağı konusunda kesin bir karar olmadığını, TKİ işletmesinin ve TKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamalara göre ucu açık bir durum söz konusu olduğunu belirterek Karacahisar köylülerinin de yeni bir termik santrale karşı olmadığını, santralin Yeniköy Termik Santrali’nin bulunduğu bölgeye yapılması taraftarı olduklarını belirtti.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.