4. Santrale büyük tepki

Muğla'daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santrallerinin ardından, Milas'a bağlı Karacahisar köyü sınırlarında dördüncü termik santralin yapılması için çalışmalar başlatıldı. Rödovans sistemiyle yapılması düşünülen...

4. Santrale büyük tepki

Muğla'daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santrallerinin ardından, Milas'a bağlı Karacahisar köyü sınırlarında dördüncü termik santralin yapılması için çalışmalar başlatıldı. Rödovans sistemiyle yapılması düşünülen santralin, Yeniköy Termik Santrali'ne kuş uçumu 3-4, Kemerköy Termik Santrali'ne ise 15 kilometre mesafede olması Karacahisar köylülerinin tepkisini çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'de ilk defa rödovans sistemiyle termik santral yapımının önünü açıyor. Nisan ayında Muğla’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Muğla yöresindeki termik santraller, kömür havzaları ve Karacahisar köyünde incelemelerde bulunmuştu.

“Köylüyü yok sayamayız”

Milas-Ören yolu üzerinde bulunun Karacahisar köyü yakınlarına kurulması düşünülen Muğla’nın dördüncü Termik Santrali’ne iki gözle bakmak gerektiğini ifade eden Maden İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Türkiye zengin bir ülke değil. Enerjiye de ihtiyacımız var. Özellikle yerel kaynaklarla üretilen enerjiye. Yatırım yapılmasına da karşı değiliz. Fakat doğa ve insan sağlığının ön planda olduğu yatırımlardan yanayız. Eğer istihdam yaratmak gibi bir düşünce varsa, şu anda Muğla’daki üç termik santralde üçte bir oranında işçi açığı var ve buralarda istihdam edilebilir. Bizim için köylünün ne istediği önemli. Eğer köylü vatandaşlarımız sağlık ve çevre yönünden zararg örecekler ise buna karşı çıkarız” dedi.

Köylüler santrale karşı

Karacahisar köyü yakınlarında kurulması düşünülen termik Santral ile ilgili köyde toplantılar yapılırken, köylüler termik santrale sıcak bakmadıklarını açıkladılar. Karacahisar köyü sakinleri, “Köyümüze yapılması düşünülen termik santral, Yeniköy Termik Santrali'ne sadece 3-4 km. uzaklıkta olacak. 1986'da bu termik santralin faaliyete geçmesiyle köyümüzde kanser ve akciğer hastalıklarından ölümlerde belirgin bir artış oldu. Doğamızın yanı sıra sağlığımızı da tehdit edecek. Yeni bir termik santralin yapılması yerine, mevcut kaynakların 3-5 km. taşınarak Yeniköy Termik Santrali'nde işlenmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz" dediler. Kömür çıkarma kazıları esnasında günden güne azalmakta olan su kaynaklarının da kirleneceğini öne süren köylüler, “Şu anda faaliyette olan termik santral zaman zaman atıklarını karıştırmadıkça berrak akan, balıkların yanı sıra nadir su kaplumbağası ve su yılanlarını barındıran deremiz bulanık akacak. Köyümüze yeni bir termik santral yapılmasına karşıyız. Milas ilçemiz, üçüncü bir termik santralin kirliliğini kaldıramaz. Gökova Körfezi dördüncü bir termik santralin getireceği yıkıma karşı koyamaz. Turizm, tarım ve orman bölgesinde termik santral yapılamaz" dediler.

 

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.