4. santrala direniş

Milas-Ören beldesi halkı, kamuoyunda Gökova Termik santrali olarak bilinen Kemerköy Termik Santrali’nden sonra, şimdi de Karacahisar’a kurulması düşünülen ikinci termik santraline karşı ayaklanıyor.Ören Belediye Başkanı Kazım...

4. santrala direniş

Milas-Ören beldesi halkı, kamuoyunda Gökova Termik santrali olarak bilinen Kemerköy Termik Santrali’nden sonra, şimdi de Karacahisar’a kurulması düşünülen ikinci termik santraline karşı ayaklanıyor.

Ören Belediye Başkanı Kazım Turan,  yapılacak olan santralle ilgili bir form düzenledi. Ören’i santral çöplüğüne dönüşmesine izin vermeyeceklerini dile getiren belediye başkanı Kazım Turan, katılımcı demokrasinin bir gereği olarak santralin karşısında ya da yanında yer alan herkesi foruma davet ettiklerini söyledi.

Bu arada, CHP İl Çevre Komisyonu Başkan yardımcısı Reşat Uygun Ören’e yapılacak olan ikinci santralle ilgili olarak açıklamada bulundu. Termik santrallerinin, canlı yaşamını ortadan kaldırdığını iddia eden Uygun, herkesi yaşama hakkına saygı duymaya davet etti.

Kalabalık bir halk topluluğunun katılacağı beklenen forumun bir anlamda halk oylamasına dönüşeceğini iddia eden Milas-Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, termik santralinin ürettiği enerji, doğaya verdiği zarar ve canlı yaşamını nasıl ortadan kaldırdığını, en iyi Muğla halkının bildiğini ifade etti.

Muğla’da Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy adlarında üç termik santralinin faaliyet gösterdiğini anımsatan Belediye Başkanı Kazım Turan, “ bir özellikle geçmişte Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin karşısında ya da yanında yer alan herkesi 7 Eylül’de Ören’de yapılacak olan Form’a bekliyoruz.  Çünkü onların bugün termik santralleri ile ilgili olarak düşünceleri son derece önemli  “ dedi.

Foruma davet

Üç Termik Santralinin Ülkemizin enerji üretimine katkısı ve doğaya ile canlı sağlığı ne kadar zarar verdiği konusunda rakamsal bilgilere sahip olduklarını iddia eden Milas-Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, şöyle konuştu;

“Ören yöremize, üçüncü bir termik santrali kurulmak isteniyor. Bu santral kurulursa yöremizin üçüncü, ilimizin ise dördüncü termik santrali olacak. Başta bilim adamlarımız olmak üzere, çevreye duyarlı yurttaşlarımız, üç termik santraline karşı geçmişte verilen mücadeleler sırasında düşüncelerini söylemişlerdi. Bugün üç termik santralinin özellikle insan sağlığına verdiği zarar ortadadır. Keşke onlar yanılsaydı da,  termik santrallerinden insan sağlığı zarar görmeseydi.  Üç termik santralinin Muğla ilinde yaşayan insanlarımızın sağlığı başta olmak üzere doğaya zararları ortadayken, Karacahisar’a bir termik santrali daha yapılmak istenmesinin ne anlama geldiğinin yorumunu bölgede yaşayan insanlarımıza bırakıyorum. Bu yorumları, düşünceleri ve bilgileri almak için, Milas-Karacahisar'a kurulacağı söylenen 300 mw gücündeki termik santralla ilgili 7 Eylül 2013 Cumartesi günü, Ören park restaurant da, saat 17.30 da Milas Belediyesi, Ören Belediyesi ve Karacahisar gönüllüleri ile birlikte bir forum düzenliyoruz. Lehte ya da aleyhte düşüncelerini söylemek ya da formu izlemek isteyen herkesi buraya bekliyoruz.”

Öte yandan Karacahisar’a yapılacak olan termik santralle ilgili olarak CHP İl Çevre Komisyonu da bir açıklama da bulundu. Çevre komisyonu Başkan Yardımcısı Reşat Uygun imzasıyla yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi;

“Termik santralleri iklim üzerindeki olumsuz etkileri, canlı sağlığı ve su kaynaklarının üzerinde kara bir tehdit olduğu için: “Dün istemiyorduk bugün de istemiyoruz ”Yatağan, Yeniköy ve Gökova (Kemerköy)termik santrallerinin faaliyetlerinden hem doğa hem insanlık olarak yeterli dersi aldık. Doğa ve doğal kaynaklar her geçen gün yok oluyorsa, tüm canlılar insanlar da dahil olmak üzere sağlık sorunları ile boğuşuyor ve hatta ölüyorlarsa artık yeter, artık bizi aptal yerine koymaktan vazgeçin diyoruz. Kirli ve doğayı mahveden enerji biçimleriyle mücadele etmek sadece çevre değil, aynı zamanda bir yaşam hakkı ve toplumsal sorumluluk meselesi olduğunu, yerel mücadelelerin ise, yaşam hakkı savunuculuğunun temeli olduğunu biliyoruz ve bu uğurda mücadele ediyoruz. Doğa ve canlıların da haklarına saygı duyulsun istiyoruz.”

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.