334 köyde arıcılık yapılıyor

Muğla Kültür Şenliği kapsamında düzenlenen Bal Şenliği etkinliğinde konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, Muğla’nın 334 köyünde 5 bin 800 ailenin arıcılık ile uğraştığını açıkladı.Muğla’da...

334 köyde arıcılık yapılıyor

Muğla Kültür Şenliği kapsamında düzenlenen Bal Şenliği etkinliğinde konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, Muğla’nın 334 köyünde 5 bin 800 ailenin arıcılık ile uğraştığını açıkladı.

Muğla’da bu yıl 22’ncisi düzenlenen Kültür Şenliği’nin son gününde Belediye Konakaltı Kültür merkezi salonunda ‘Bal Şenliği’ düzenlendi. Şenliğe Vali Mustafa Hakan Güvençer ve Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de katıldı.

Şenlik kapsamında düzenlenen ‘Muğla Arıcılığının Önemi, Çam Balı ve Diğer arı ürünlerinin Yararlığı’ panelinde Dünya, Türkiye ve Muğla’nın bal üretimindeki yeri ele alındı. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBER) Gıda mühendisi Yasin Kırgız, Muğla köylerinin üçte ikisinin arıcılık ile uğraştığını söyledi. Kırgız, “Dünyada 64 milyon 463 bin 16 arı kovanı var ve 1 milyon 550 bin 798 ton üretim gerçekleştiriliyor. Dünya sıralamasında Çin ilk sırada, Türkiye ikinci sırada bulunuyor. Türkiye’de 6 milyon 724 bin 462 arı kovanı ve 507 bin 666 aile 2011 yılında 93 bin 884 ton üretim yapıyor. Muğla’da ise 4 bin 813 arıcı, 870 bin 151 koloni mevcut. Muğla Türkiye’nin yüzde 18’lik bal üretimini yaparken, çam balı üretiminin de yüzde 90’ı Muğla’da üretiliyor. Türkiye’de 1951 yılında ilk Aracılık ve Bal Kooperatifi Muğla’da kuruldu. Muğla’nın yıllık çam balı üretimi 15-20 bin ton arasında değişiyor” dedi.

Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise, bal ile ilgili çok yanlış bilgiler olduğunu söylerken, “Şeker hastalarının yemesinde sakınca yok deniliyordu. Demek ki varmış. Ayrıca küçük yaştaki çocukların da bal tüketiminin sınırlı olması gerektiğini anladık. Arıcılık ve bal konusunda şu anki mevcut durumumuz belki iyi ama olmamız gereken yerde olmadığımızı düşünüyorum” dedi.

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.