“2013 sezonu 2012’de iyi geçmeyecek”

Fethiye Otelciler Birliği tarafından organize edilen 2012 turizm sezonu değerlendirme ve 2013 yılı planlama toplantısı Belcekız Tatil Köyü’nde gerçekleştirilirken, Fethiye’nin 2012 turizm sezonu masaya yatırıldı.Toplantının...

“2013 sezonu 2012’de iyi geçmeyecek”

Fethiye Otelciler Birliği tarafından organize edilen 2012 turizm sezonu değerlendirme ve 2013 yılı planlama toplantısı Belcekız Tatil Köyü’nde gerçekleştirilirken, Fethiye’nin 2012 turizm sezonu masaya yatırıldı.

Toplantının ilk bölümünde Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Muğla Hizmet Merkezi Müdürlüğü KOBİ Uzman Yardımcısı Onur Gaga, KOSGEB destekleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Onur Gaga 8 destek programının süreleri, destek unsurları, üst limitleri ve oranları hakkında bilgiler verdi. Gaga, “Muğla’da 55 bin işletme bulunuyor. Bunlardan 10 bin 408 tanesi KOSGEB veri tabanına kayıtlı. 2008-2012 yılları arasında hibe desteği 1 milyon 715 bin, kredi faiz desteği ise 84 milyon TL’dir” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün fuarlar ile ilgili toplantısına katılan FETOB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Hakgeçirmez izlenimlerini paylaştı. Hakçgeçirmez açıklamasında, “Bu yıl katılacağımız fuar sayısı geçen yıla oranla azaldı. Valiliklerin fuara katılıp-katılmaması konusu görüşüldü. Yurtdışı fuarlarında valiliklerin önemli bir tanıtıcı özelliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Muğla Valiliği tanıtımlara büyük destek veriyor. 7 ana fuar yani Hollanda Utrecht, İspanya, İtalya-Milano, Almanya-Berlin, Moskova-Rusya, Arabian Travel Market, İngiltere bizim için büyük önem taşıyor” dedi.

“Terör ve Suriye sorunu var”

FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları konuşmasında, “Sezonun iyi gitmediği gün gibi ortada. Havaalanlarından da son rakamları aldık. 2013’ün 2012’den daha iyi geçmeyeceği yönünde ifadeler var. Son rakamları İngiltere Fuarı’ndan sonra alacağız. Önümüzdeki Mayıs ve Haziran ayında ülke içerisinde tanıtımlara büyük önem vermeliyiz. Deprem dolayısıyla iç pazarda kaybettiğimiz açığı kapatabilelim. Önümüzde büyüyen bir terör ve Suriye sorunu var. Bunun turizme etkilerini daha sonra göreceğiz. Önümüzdeki haftalarda önemli gazeteciler ve sanatçıların ilçemizi ziyareti söz konusu. Bunun planlamaları önümüzdeki günlerde duyurulacak. Bunu yapabilirsek, hem iç pazardaki eksiğimizi kapatmış hem de ilçenin tanıtımını yapmış olacağız. 2012 sezonu geride kaldı. Önümüzde yeni bir sezon var. Kışın bu yönde çalışmalarımızı yapmamız lazım. Sizin de bu yönde olumlu veya olumsuz görüşlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantının son bölümünde turizmciler görüşlerini aktardı.

Daha sonra değerlendirme ve planlama toplantısına geçildi. 2012 yılında İngiliz pazarında ciddi bir düşüş olduğu ifade edildi. 2011’de 891 bin 882 yolcu gelirken, bu yıl 818 bin 629’a düştüğü kaydedildi. Alman yolcularda ise bir artış gözlendi. Geçen yıl 87 bin 073 yolcu gelirken, bu yıl 92 bin 445 yolcuğunun geldiği belirtildi. Önemli destinasyonlardan biri olan Rusya’dan geçen yıl 133 bin 848 yolcu tatil için gelirken, bu yıl 142 bin 936 yolcu geldi. Hollanda’nın yanı sıra İskandinav ülkeleri de artış gösterdi. Dikkat çeken diğer bir husus ise Arap ülkelerinden gelen yolcu sayısında da artış olduğu bildirildi. Genel olarak 2011 yılında 1 milyon 382 bin 154 yolcu gelirken, 2012 yılında bu sayı 1 milyon 356 bin 431’e düştü.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.