2 sandık, 50 bohça deve ile geldi

Bodrum’da ilçesinde, 300 yıllık bir geçmişi bulunan ve Yörük kültürünün bir parçası olan deve sırtında “Ağırlık bırakma töreni” geleneği, hala sürdürülüyor. Gelecek hafta evlenecek olan Bodrumlu damat adayı, Yatağan...

2 sandık, 50 bohça deve ile geldi

Bodrum’da ilçesinde, 300 yıllık bir geçmişi bulunan ve Yörük kültürünün bir parçası olan deve sırtında “Ağırlık bırakma töreni” geleneği, hala sürdürülüyor. Gelecek hafta evlenecek olan Bodrumlu damat adayı, Yatağan Cumhuriyet Mahalsinde deki gelin adayının evine 2 sandık ve 50 çeyiz bohçasını, deve sırtında getirdi.

Geçmişi yaklaşık 300 yıla dayanan ve Yörük kültürünün önemli bir parçası olan deve sırtında “Ağırlık bırakma töreni” geleneği, Bodrumlu bir damat adayı ve Yatağanlı gelin adayının düğün töreni öncesinde sürdürüldü.

25–26 Eylül tarihlerinde evlenme kararı alan Bodrumlu damat Musa Konday ve Yatağanlı gelin Sultan Gören, düğünleri öncesinde, gelin evine davul zurna eşliğinde deve sırtında Ağırlık getirildi.

Damadın ailesi tarafından hazırlanan ve sandık içerisine yerleştirilen gelinlik, kınalık, çeyiz malzemeleri ile takılar, Bodrum’dan araçlarla Yatağan’a getirildi. Yatağan girişinde devenin sırtına yüklenen malzemeler, davul ve zurna eşliğinde, damat ve yakınları tarafından yöresel oyunlar oynanarak gelin evine götürüldü.

Düğün için özel olarak hazırlanan ve süslenen deveye, elleri ve başlarının üzerindeki paketlerin içerisinde çeşitli hediyeler taşıyan kadınlar da eşlik etti.

Şehir merkezinde tur attırılarak gelin evine getirilen çeyiz korteji, vatandaşların dikkatini çekerken, bazı vatandaşlar devenin fotoğraflarını çekti.

Ağırlık bırakma töreninin örf ve adetleri içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Musa Konday, düğünden bir hafta önce düzenledikleri törenle; gelinin gelinliği, çeyiz eşyaları ve takılarını gelin evine getirdiklerini belirterek, amaçlarının düğünün artık başladığı tüm halka duyurmak olduğunu söyledi.

Amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği, gelecek kuşaklara aktararak unutulmasının önüne geçmek olduğunu ifade eden Konday; “Yörük kültürüne ait kız evine çeyiz getirme, yani gelinliğini, kınalığını, bütün eşyaların getirilmesini, kayınvalideden kıza yapılmış olan geleneksel çeyizleri getirdik. Bunun devamında da kınamız ve düğünümüz yapılacak. Kınamıza ve düğünümüze herkesi bekleriz” şeklinde konuştu. “Ağırlık bırakma töreni” Yatağan halkı tarafından ilgiyle izlendi.

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.