13+1 DEĞİL 9+1 OLDU

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün seçim öncesi “13+1 gerdanlığı oluşturacağız” iddiası gerçekleşmedi ama CHP gerdanlığın en büyük halkası büyükşehir  ile diğer 9 halkasını almayı...

13+1 DEĞİL 9+1 OLDU

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün seçim öncesi “13+1 gerdanlığı oluşturacağız” iddiası gerçekleşmedi ama CHP gerdanlığın en büyük halkası büyükşehir  ile diğer 9 halkasını almayı başardı. Gerdanlığın diğer 4 halkasından 3’ünü AK Parti kazanırken 1’ini de DP kazandı.

30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri ülke genelinde büyük tartışmalara neden olurken, Muğla ve ilçelerinde ise Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde peşpeşe yapılan itirazlar ve sayımlar ile Yatağan’daki bir sandığın kaybolduğu iddiası ile yaşanan arbadenin dışında herhangi bir olumsuz yaşanmadı.

Kesin sonuçların açıklanmasının ardından seçilen başkanlar ve meclis üyeleri mazbatalarını alırken bazı başkanlar ilk koltuğa oturdu bazıları ise kaldıkları yerden devam etti. Muğla’nın Büyükşehir Statüsüne alınması ile birlikte Seydikemer ve Menteşe ilçeleri ile birlikte ilçe sayısı 13 çıkmıştı. Bu ilçelerden Menteşe’de ilk kez CHP, Seydikemer’de de ilk kez AK Parti seçimleri kazandı.

Fethiye’de parti değişti başkan değişmedi

Fethiye ilçesinde başkan değişmedi ama partisi değişti. Yayınladığı bayram mesajından dolayı partisinin ihraç istemi ile disiplin kuruluna sevkedilen MHP’li Belediye Başkanı Behçet Saatcı, kurul kararını beklemeden partisinden istifa etmiş ve DP saflarına katılmıştı.DP adayı olarak seçimlere giren Behçet Saatcı, 4. Dönem seçilerek görevine kaldığı yerden devam etti.

CHP 2 artırdı 1 kaybetti

Muğla’da en büyük başarıyı sağlayan parti ise CHP oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yanında CHP 9 belediyeyi kazanırken, Köyceğiz Belediyesini kaybetti ama bu kez Dalaman ve Ula belediyelerini kazandı.  Seçim sonuçlarına göre CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan ve zeçilen Dr. Osman Gürün’ün “ 13+1 gerdanlığı oluşturacağız” iddiası gerçekleşmedi ama CHP gerdanlığın en büyük halkası ile diğer 9 halkasını kazanarak 9+1 oluşturdu.

CHP’nin tekrar kazandığı ilçelerde başkanlar da değişmedi. CHP Köyceğiz Belediyesi’nin AK Parti’ye kaptırırken bunun yerine MHP’den Dalaman Belediye Başkanlığını ve Menteşe Belediye başkanlığını kazandı. CHP adayları Marmaris’te Ali Acar, Ortaca’da Hasan Karaçelik, Datça’da Şener Tokcan, Marmaris’te Ali Acar, Yatağan’da Hasan Haşmet Işık, Milas’ta Muhammet Tokat ve Bodrum’da Mehmet Kocadon tekrar seçilerek yerlerini korudular.

CHP Dalaman’da Muhammet Şaşmaz ile girdiği seçimleri kazanarak belediyeyi MHP’den aldı. Öte yandan CHP bu seçimlere Ula’da 4 dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra il genel meclis üyesi seçilen Ümit Karaaslan ile girdi. CHP Ula’da belediyeyi AK Parti’den geri aldı. Ayrıca ilk Menteşe ilçesinin ilk belediye başkanı da CHP’li Bahattin Gümüş oldu.

AK Parti 1 arttırdı

Muğla’daki seçimlerde belediye sayısını artıran diğer bir parti ise AK Parti oldu. Daha önce Kavaklıdere belediyesine  ve  Ula’da DP’den seçilen Nadi Şenkal’ın AK Parti’ye katılması ile 2 belediyeye sahip olan AK Parti, Kavaklıdere’yi tekrar kazanması ve Ula’yı kaybetmesinin  yanında yeni ilçe Seydikemer ve Köyceğiz ilçelerini de kazanarak ilçe belediye sayısını 3’e çıkardı.

AK Parti Seydikemer’de Yakup Otgöz, Kavaklıdere’de Mehmet Demir ve Köyceğiz’de de Kamil Ceylan ile seçimleri kazandı.

MHP kaybetti

Muğla’daki seçimlerde en fazla kaybı yaşayan partisi ise MHP  oldu. Bilindiği gibi MHP’nin Fethiye ve Dalaman olmak üzere 2 ilçe belediyesi bulunuyordu. Behçet Saatçı’nın DP’ye geçmesi ile Fethiye’yi kaybeden MHP, Dalaman’da mevcut başkan Sedat Yılmaz ile girdi seçimi de kaybedince elinde ilçe belediyesi kalmadı.

Dalaman’da adeta köşe kapmaca oynandı

Muğla’da en ilginç seçim sürecinin yaşandığı ilçelerden birisi Dalaman oldu. Seçimin yapıldığı 30 Mart Pazar gecesi ilk belirlemelere göre seçimi AK Parti’nin gayri resmi olarak açıklandı. Bunu duyan partililer ve yöneticiler kutlamalarını yaptılar. Sonucun açıklanmasının ardından CHP ve MHP’nin itirazı gecikmedi ve tekrar oy sayımına geçildi ve MHP’nin seçimi kazandığı açıklandı. Bunun üzerine bu kez MHP’liler konvoylarla seçim zaferi kutladı. Bir süre sonra ise bu kez seçimi CHP’nin kazandığı açıklandı. Bu kez de CHP’liler konvoylarla seçim kutlaması yaparken, ilçede bir gecede adeta partiler ve adaylar arasında köşe kapmaca oynandı. Seçimin kesin sonucu ise CHP’li aday Muhammet Şaşmaz’ın seçimi kazandığı şeklinde oldu.

Köyceğiz yılan hikayesine döndü

Muğla’da en stresli ve tartışmalı oy sayımının yaşandığı ilçe ise Köyceğiz oldu. Köyceğiz’de başkanlık el den ele gitti geldi. Seçim gecesi ilk olarak seçimi AK Parti’nin kazandığı açıklandı. Bu ilçede de itiraz gecikmedi ve CHP itiraz etti. Oylar Tekrar sayıldı. Bu kez Başkanlık tekrar CHP’ye geçti. Bu kez itirazın adresi AK Parti oldu ve oylar tekrar sayılmaya başlandı. Yapılan yeni sayım sonrası bu kez tekrar AK Parti’nin kazandığı açıklandı. CHP yine itiraz etti ve tekrar sayıma geçildi. Sayım sırasında bu kez Yüksek Seçim kurulu oy sayımını durdurdu ve seçimi AK Parti adayı Kamil Ceylan’ın kazandığı açıklandı.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.