11 milyon çocuk ölüyor

Gecikmeli olarak gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü etkinliğinde konuşan Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, dünyada 11 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşına gelmeden öldüğünü söyledi.16...

11 milyon çocuk ölüyor

Gecikmeli olarak gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü etkinliğinde konuşan Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, dünyada 11 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşına gelmeden öldüğünü söyledi.

16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle bugün kutlandı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekici, törende yaptığı konuşmada, dünyada 11 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşına gelmeden öldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle bugün kutlandı. Muğla’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gıdanın önemine dikkat çekmek amacıyla Sınırsızlık Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Muğla Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur katıldı.

Törende konuşan Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekici, dünyada açlık ve yetersiz beslenmenin hızla arttığına dikkat çekti. Ekici, “Tüm dünyada gıda fiyatlarındaki artış son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Uluslar arası örgütler önümüzdeki 20 yıl içinde temel gıda maddelerinin fiyatlarının iki katından daha fazla artabileceğini söylüyor. Bu nedenle dünya çapında yetersiz beslenen 870 milyon insan sayısı daha da artacaktır. Dünya nüfusunun yaklaşık altıda birinin yeterli ve dengeli beslenememesi sebebiyle açlık sorunu ile yüz yüze olduğu tahmin edilmektedir. Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler, AIDS, sıtma, tüberküloz ve diğer hastalıklardan kaynaklanan ölümlerden daha fazla olduğu görülmektedir. 10.9 milyon çocuk, daha 5 yaşına gelmeden yetersiz beslenme ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. FAO’nın stratejik planlarına göre, dünya nüfus artışı göz önüne alındığında mevcut tarımsal üretimin yüzde 70’e yakın oranında arttırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, uluslar arası kuruluşların STK’ların açlığın önlenmesinde samimi ve tutarlı olmaları gerekir” dedi.

Muğla Vali Yardımcı Mevlüt Kurban ise dünyanın en önemli gündem maddesinin artık gıda olması gerektiğini belirterek, “Günümüzde birçok gün kutlanıyor. Bu günlerin içinde en önemli yeri işgal etmesi gereken gün bence Dünya Gıda Günü olmalıdır. Bunun yanında dünyadaki yetersiz beslenme ve hastalıklara karşı alınacak tedbirlerin küçük yaşlarda öğretilmesi için okullarımızda da bu tür bilgilendirmelerin yapılmasın çok önemli” dedi.

Bu haber toplam 59 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.