1 milyon Acil Çağrının nerdeyse tamamı asılsız

Geçtiğimiz yıl Muğla ve ilçelerinde 112 Çağrı Merkezine gelen 1 milyon 92 bin 920 çağrının yüzde 95’inin asılsız, gerçekte ambulansa ihtiyacı olmayan vatandaşların aramaları olduğu açıklandı. Aynı yıl içinde Acil...

1 milyon Acil Çağrının nerdeyse tamamı asılsız

Geçtiğimiz yıl Muğla ve ilçelerinde 112 Çağrı Merkezine gelen 1 milyon 92 bin 920 çağrının yüzde 95’inin asılsız, gerçekte ambulansa ihtiyacı olmayan vatandaşların aramaları olduğu açıklandı. Aynı yıl içinde Acil İstasyonlardan 60 bin 128 ambulans çıkışı gerçekleşti.

İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre; Acil Ambulans çağrı sistemini toplum olarak doğru ve yerinde kullanmadığımız ortaya çıkıyor. 2014 yılı içinde Muğla ve ilçelerinde ambulans için Acil Çağrı Merkezine yapılan aramalarının neredeyse tamamının asılsız olduğu ortaya çıktı. Yıl içinde yapılan toplam 1 milyon 92 bin 920 112 Acil Çağrıdan yüzde 95’nin asılsız ya da gerçekten ambulansa ihtiyacı olmayan vatandaşların yaptığı aramalar olduğu açıklandı.

112 Acil Sağlık Hizmetleri; trafik kazaları, yüksekten düşme, kalp krizi, boğulma ve kronik rahatsızlıklar vb. acil durumlarda vatandaşlarımıza olay yerinde ve anında ilk müdahalenin yapılabilmesine imkân sağlayan bir sistem. Bu sistem sayesinde, vakalara sağlık ekiplerince olay yerinde ilk müdahalenin yapılması sağlanarak sağ kalım oranlarının artması ve sakatlık risklerinin en aza indirilmesi sağlanıyor..

Muğla il genelinde 13 ilçede toplam 38 adet Acil Yardım İstasyonu ile birlikte bu istasyonlara bağlı çalışan Fethiye-Babadağ, Fethiye-Üzümlü, Dalaman-Gürleyik, Bodrum-Göltürkbükü ve Milas-Beçin bölgelerindeki mobil ekipler de dâhil olmak üzere toplam 43 istasyonla hizmeti sürdürülüyor.

Bu istasyonlarda kullanılan 65 acil yardım ambulansına ek olarak; ulaşımı güç, dar sokaklarda kolay erişim imkânı sağlayan, Bodrum, Fethiye, Menteşe ve Marmaris’te 4 adet motosiklet ambulans ile Marmaris ve Fethiye ilçelerinde sahil şeridinde halka ve yerli-yabancı turistlere hizmet vermekte olan 2 adet ATV acil sağlık aracı, Bodrum’da kara ambulanslarıyla ulaşmada zorluk çekilen noktalarda kullanılan 2 adet Scooter acil sağlık aracı, Köyceğiz gölü kıyılarındaki yerleşim yerleri ile Dalyan kanalı ve İztuzu Plajı’nın da dâhil olduğu, karadan ulaşımın güçlükle yapılabildiği bölgelerde kullanılan 1 adet Deniz Botu ile birlikte toplamda 74 acil sağlık aracıyla hizmet veriliyor.

Öte yandan; Muğla’da yakın geçmişte aracı ile uçuruma yuvarlanan bir İngiliz vatandaşının kayalıklardan kurtarılarak ilk müdahalesinin yapılması ve hayata döndürülmesinde oldukça önemli rol oynayan Muğla UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri)  ekipleri, 8 araç ve 90 gönüllü sağlık personeli ile afet, çoklu yaralanmalı trafik kazaları, olağanüstü durumlar gibi  kurtarma ihtiyacının doğduğu durumlarda 7/24 hizmet vermek üzere hazır bekletiliyor.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, vatandaşlara asılsız çağrı yapmamaları doğrultusunda bir kez daha uyarıda bulunulurken şöyle denildi:

“Dakikaların hatta saniyelerin hayati önem taşıdığı acil sağlık hizmetlerinde, 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen gereksiz çağrılar, hatları meşgul ederek gerçekten acil ambulans ihtiyacı olan vatandaşların çağrılarına cevap verilmesinde gecikmeye sebep olmaktadır. Yaz döneminde turizm kenti olan ilimizin nüfus artışı ve buna bağlı olarak ambulans hizmetlerine ihtiyacın arttığı dikkate alındığında 112 acil çağrı numarasının kullanımı konusunda halkımızın daha dikkatli davranmaları hayati önem arz etmektedir.Unutmayalım ki bir gün sireni çalan ambulans sizin için geliyor olabilir.

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.