Yeşil Altın 100 yıllık geçim kaynağı

Marmaris ve çevresinde Defne hasadı başlarken, Yeşil Altın diye bilinen bu bitkinin kozmetikten ilaç ve savunma sanayisine varıncaya değin bir çok kullanım alanı bulunuyor. 100 yıldır yöre halkının geçim kaynağı olan Defneden...

Yeşil Altın 100 yıllık geçim kaynağı

Marmaris ve çevresinde Defne hasadı başlarken, Yeşil Altın diye bilinen bu bitkinin kozmetikten ilaç ve savunma sanayisine varıncaya değin bir çok kullanım alanı bulunuyor. 100 yıldır yöre halkının geçim kaynağı olan Defneden bugüne kadar 1 milyon TL gelir elde edildi.

Kozmetik ve savunma sanayisinde kullanılan defne yaprağı, Marmaris ilçesi kırsalında binlerce ailenin bir asra yakın geçim kaynağı oldu. İlçede bu yıl bin ton Defne yaprağı işlenirken, köylüler 1 milyon lira gelir elde etti.

Bayır köylüsü yıllardır geçimini Defne yaprağı işleyerek sağlarken, birçok aile de çocuklarını defne yaprağından kazandığı gelirle okutuyor. Orman işletme Müdürlüğü köylünün kalkınması amacı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da Bayır, Söğüt, Hisarönü ve Karacasöğüt mahallelerine Defne toplama izni verdi. Hasadın başlaması ile yöre sakinleri, dağlardan topladıkları defneyi kurutarak ihracat için dünyanın farklı ülkelerine gönderen tüccarlara satıp, milli ekonomiye ve kendi ekonomilerine katkı sağlıyor. Bu yıl defne yaprağının kurusu 6 ile 8 lira arasında yaş Defne yaprağı ise 1 ile 2 lira arasında alıcı buldu. Köylüler 2 ay süren hasat sonunda bin ton Defne yaprağı işleyerek 1 milyon lira gelir elde etti.

Defne yaprağından elde edilen uçucu yağlar sabun, şampuan, vücut losyonu, parfüm, kozmetik sanayisinin yanında ilaç sanayisinde de kullanılıyor. Gıda sanayisinde et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında pilavda da tercih edilen Defne yaprağı, aynı zamanda barutun hammaddesi olarak savunma sanayisinde de kullanılıyor.

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.