Yerel Tohum korunuyor ve üretiliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin örnek çalışmalarından birisi olan Yerel Tohumların korunması ve geliştirilmesi çalışmaları sonuç vermeye başladı. Bu doğrultuda kurulan Yerel Tohum Merkezi’nde, yerel tohumlar korunarak...

Yerel Tohum korunuyor ve üretiliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin örnek çalışmalarından birisi olan Yerel Tohumların korunması ve geliştirilmesi çalışmaları sonuç vermeye başladı. Bu doğrultuda kurulan Yerel Tohum Merkezi’nde, yerel tohumlar korunarak geleceğe aktarılıyor. Çalışmalar doğrultusunda Karakçılık türü buğdayın ekimi geleneksel yöntemlerle yapılırken hasadı da yine geleneksel yöntemlerle gerçekleştirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016’da açılan Yerel Tohum Merkezi, Muğla’nın yerel tohumları konusunda çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim 2016’da “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla Yerel Tohum Merkezi hizmete açıldı. Kuruluş amacı Muğla’nın yerel tohumların korunması, gelecek nesillere aktarılması olan Yerel Tohum Merkezi bu konudaki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında Bodrum Tohum Derneği ortaklığında Milas Karacahisar Mahallesi’nde bir şenlik düzenlendi. Bodrum Tohum Derneği işbirliği ile bölgede ekilen Karakılçık Buğdayı için hasat şenliği yapıldı. Geleneksel yöntemlerle ekilen buğdayın yine geleneksel yöntemlerle hasadı yapıldı.

Yerel tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefine ulaşmak için çeşitli çalışmalar yürüten Yerel Tohum Merkezi, Muğla’ya özgü yerel tohumları toplayarak koruma altına alıyor. Merkezde envantere alınan tohumlar hastalık-zararlı ve tipolojik açıdan uygun teknik ve yöntemlerle test edilip kontrollü şartlarda çoğaltılarak vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu sayede vatandaşların aroması yüksek, kaliteli ve doğal meyve-sebzelerle beslenmesi, yıllardır süre gelen tohumların gelecek nesillere güvenle aktarılması hedefleniyor.

Bu haber toplam 106 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.