“Yanan ormanlara tapu ve kullanma izni vermeyin”

Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, yetkililere bir çağrıda bulunarak; “Her yangın mevsiminde yanan orman alanlarına yangın sonrasi kesinlikle tapu ve kullanma...

“Yanan ormanlara tapu ve kullanma izni vermeyin”

Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, yetkililere bir çağrıda bulunarak; “Her yangın mevsiminde yanan orman alanlarına yangın sonrasi kesinlikle tapu ve kullanma izni vermeyin” dedi.

Özellikle Muğla’nın yangına birinci derece hassas bir bölge olduğuna dikkat çeken Tirli; “Ülkemizde mevsim itibari ile Haziran ayından başlayan Eylül ayları içerisinde, özellikle yangın kuşağında bulunan orman alanlarımızda, yangın çıkabilmektedir. Çünkü bu aylarda özellikle yangına hassas olan bölgelerde yüksek sıcaklıklar görülmektedir ve henüz bu alanlara herhangi bir yağış düşmediğinden ya da çok az düştüğünden yaz boyunca orman içerisinde kuruyan ölü örtü ve tüm diri örtüdeki nem kaybı, yanıcı maddenin tutuşma ve yanma oranını arttırıcı ve hızlandırıcı etki yapmaktadır.  Orman yangınlarının ortalama %95 oranında insan kaynaklı çıktığını düşünsek de, doğal nedenler ile bu etki birleşince bu aylarda özellikle yangınlar çıkabilmektedir.

Yanan ormanlarda  can kaybı yok diyenlerle aynı düşüncede değiliz. Orman yangınlarında birçok canlı yanarak ölmektedir. Hem de sayamayacağımız kadar.” Dedi.

Yapılaşma tehdidi

“Son yıllarda orman içlerine kadar yaklaşmış yapılaşmada tehdit altındadır. Bu yapılaşmalara sıradan inşaat gibi bakmamalıyız.” Diyen Tirli şunları söyledi: “ Bu tür yapılaşmaya izin verilmemelidir. Verilirse de kesinlikle mutlak orman yangını olabileceğini düşünülerek özel bazı önlemler alınmalıdır. Bu inşaatlar kolayca yanan nitelikte olmamalıdır.

Orman yangınları ile turizm mevsiminin çakışmasını dikkate almak gerekmektedir.

Orman yangınları çıkmaması için eğitim, bilgilendirme çok önemlidir.

Okullarda Sivil toplum kuruluşları ve orman genel müdürlüğü bu işlevi yapıyor ve yapmaktadır. Ama bizlere göre sorun yetişkinlerde yaşanmaktadır.

Valilerimiz ve Kaymakamlarımız ilgili sivil toplum örgütlerinden faydalanmalıdırlar. Yetişkinlere yönelik “Ormanlarımızı Koruyalım” adı altında bir eğitim seferberliği başlatılmalıdır.

Sayın Müftümüz den ricamız; imamlarımızı mutlak orman yangınları ile ilgili söyleşiler yapmaya yönlendirmelidir. Dini açıdan da halkımızın bu konuda bilgilenmesi çok önemlidir.”

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.