Yabancılar madenlerimize göz dikti

Türkiye’de madencilik ve taşocakçılığı sektörüne yönelik yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Yabancıların bu sektöre yaptığı harcama 2014 yılı  Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114...

Yabancılar madenlerimize göz dikti

Türkiye’de madencilik ve taşocakçılığı sektörüne yönelik yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Yabancıların bu sektöre yaptığı harcama 2014 yılı  Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 artarak 446 milyon dolara ulaştı. Muğla’daki önemli ihraç ürünleri ve istihdam sağlayan sektörlerinin başında gelen mermercilik ve taş ocaklığında ise sadece 1 İspanyol ortaklı şirket bulunuyor.

Türkiye’nin sahip olduğu maden rezervleri yabancıların iştahını kabartıyor. Türkiye’de 2014 yılı  Ocak-Ekim döneminde madencilik ve taşocakçılığı sektörüne yabancıların yaptığı harcama, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 114 artışla 446 milyon dolara ulaştı. Söz konusu sektöre yabancıların harcaması, geçen yılın aynı döneminde 208 milyon dolar olmuştu. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2014 yılının yılın 10 aylık döneminde elektrik, gaz ve su alanına yabancıların harcaması 1 milyar 55 milyon dolar oldu. Verilere göre, bu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü ile elektrik, gaz ve su alanına yapılan uluslararası doğrudan yatırımlar ise 1 milyar 501 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-ekim döneminde madencilik ve taşocakçılığı sektörüne yapılan yabancı harcaması, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 artarak 446 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların gözdesi enerji sektörü

Ocak-ekim döneminde tüm sektörlere yapılan uluslararası doğrudan sermaye girişi 6 milyar 866 milyon doları buldu. Enerji alanlarına yapılan sermaye girişi, toplam sermaye girişinin yüzde 20’den fazlasını oluşturdu. Öte yandan elektrik, gaz ve su alanında faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı bin 78 olurken, bu rakam madencilik ve taşocakçılığı sektöründe 684 olarak belirlendi.

Mermercilik ve taş ocakçılığı Muğla’da ihraç ürünü ve istihdam açısından önemli sektörlerinden başında gelirken, Muğla’da sadece İspanyol ortaklığında bir şirket bulunuyor.

Bu haber toplam 62 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.