Velilere Okula Uyum Eğitimi

Milas’ta okula yeni başlayan çocukların anne ve babalarına “Okula uyum” konulu seminer verildi. Seminerle birlikte veliler, minik öğrencilerin okula uyumu konusunda bilinçlendirildi.2017-2018 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla...

Velilere Okula Uyum Eğitimi

Milas’ta okula yeni başlayan çocukların anne ve babalarına “Okula uyum” konulu seminer verildi. Seminerle birlikte veliler, minik öğrencilerin okula uyumu konusunda bilinçlendirildi.

2017-2018 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte; Milas Sakarya İlkokulu’nda okula yeni başlayan çocukların anne ve babalarına “Anne-Baba Okulu” faaliyetleri kapsamında “Okula Uyum” konulu seminer verildi.

Milas Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda dün saat 13.30’da düzenlenen semineri, Sakarya İlkokulu PDR Uzmanı Yağmur Kaygı verdi.

Kaygı, seminerde anne ve babalara yönelik şunları kaydetti: “Hangi çocuklar okula adaptasyonda daha çok zorlanıyor. Tek çocuk olmak, ilk çocuk olmak gibi etkenler bir fark yaratıyor mu? Çocukların okula başlarken temelde hissetmeleri gereken duygular; yabancı ve yeni bir ortamda kendini güvende hissetmek ve anne babası yanında olmasa dahi kendine başına yeterli olabileceğini bilmektir.”

Kaygı, “Okul çağındaki bir çocuğun okula uyum sağlaması ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa bunun nedenleri; çocuk bir uyum sürecinde olduğu için (kardeş doğumu, anne baba ayrılığı, taşınma, aileden birinin ya da çocuğun hastalığı, ailede kayıp, kaza vs. gibi travmatik yaşantılar sonrası) zorlanabilir. Anne ve baba çocuktan ayrılma fikrine kendileri adapte olmadıysa çocuk da adapte olmada zorlanır. Anne ve baba, kendilerinden ayrı kalacağı okul süresi içinde çocuğun başına geleceklerden endişe ediyorsa çocuk da bu endişeyi yaşar (ya hasta olursa, ya öğretmen kötü davranırsa, ya düşerse, ya aç kalırsa vs.) Anne ve baba çocuğa kurallar konusunda tutarlı davranmıyorsa (bir gün kızılan şey ertesi gün ödüllendiriliyor, evde konulan kurallar sıklıkla değiştirilip, tutarlılıkla takip edilmiyorsa, kural hiç yoksa ve çocuğun tüm istekleri yerine getiriliyorsa, anne babanın farklı kuralları ve disiplin anlayışları varsa, çocuğa kurallar rüşvetle yaptırılıyorsa- yemeğini yersen sana oyuncak alacağım, ödevini yaparsan seni arkadaşına götürürüm vs.) çocuk okula isteksizlik duyacaktır.” dedi.

Kaygı, çocukların adaptasyon sürecine dikkat çekerek, “Okul fobisi depresyona dönüşebilir mi çocukta? Aileler nasıl bir yol izlemeli bu tür bir durumda? Okul fobisi ve okula adapte olma sorunu birbirinden farklıdır. Birçok çocuk çeşitli anne baba tutumlarındaki yanlışlıklar nedeniyle adaptasyon sorunu yaşayabilir, ancak bunların hepsi okul fobisi değildir. Okul fobisinin altında, çocuğun ciddi bir kaygı bozukluğu, deneyimlediği travmatik bir yaşantısı, psikiyatrik bir sorun vs. gibi önemli sorunlar yatar. Bu gibi durumlarda aileler mutlaka bir psikolog ve psikiyatriste başvurarak gecikmeden yardım almalıdırlar.” diye konuştu.(İHA)

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.