Üstündüğ, çevre katliamını meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas ilçesi Güllük Körfezinde yaşanan ve vatandaşlar ile çevrecilerin de büyük tepkisini çeken Pina Yarımadası’ndaki betonlaşmayı Meclis’e taşıdı.Milas İlçesi Güllük Körfezi’ndeki...

Üstündüğ, çevre katliamını meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas ilçesi Güllük Körfezinde yaşanan ve vatandaşlar ile çevrecilerin de büyük tepkisini çeken Pina Yarımadası’ndaki betonlaşmayı Meclis’e taşıdı.

Milas İlçesi Güllük Körfezi’ndeki yapılaşma aralıksız olarak sürerken, başta çevreciler olmak üzere bir çok kesim bu gelişmeye tepki gösteriyor.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Pina Parımadası’ndaki betonlaşmayı meclis gündemine taşıdı.

“Bilindiği üzere Muğla İli, Milas İlçesi Güllük Körfezinde yer alan Pina Yarımadasında, dünyada ender bulunan Halep Çamlarının egemen olduğu bölgede başlatılan otel inşatları aralıksız devam etmektedir.” Diyen Üstündağ, Başbakan Amhet Davutoğlu’ndan şu sorulara cevap istedi:

-Yapımı devam eden otel inşaatları Orman alanında mıdır? Pina yarımadasında yakın geçmişte bir orman yangını olduğu bilinmektedir. Otel inşaatlarının bulunduğu alan orman yangını olan yerlerden midir?

-Anayasanın 169.maddesinde, ormanların ülke yönünden taşıdığı önem gözetilerek, korunmaları ve geliştirilmeleri konusunda ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilemeyeceği ifade edilmektedir. Sözkonusu Turizm tesisi kurulması Anayasa’nın 169.maddesine aykırı değil midir?

-Sözkonusu alan Orman yangını olan yerlerden ise ağaçlandırma yerine otel yapımına izin vermek 6831 sayılı Orman Kanununun 17 inci maddesinde Devlet ormanlarının yanmasıyla elde edilecek yerlerde yapılacak her türlü yapı ve tesislerin Orman idaresince el konulacağı,ve yine aynı kanunun 93 üncü maddesine göre yanmış orman alanlarında Orman kanununun 17.maddesine aykırı eylemlerde bulunanların cezalandırılacağı belirtilmektedir. Mezkur ormanlık alanda turizm tesisi inşa etmekte olanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

-Söz konusu proje orman vasfı altındaki alanda ise otel yapımına ilişkin İmar düzenlemeleri hangi mevzuata göre nasıl yapılmıştır. İmar izinleri hangi mevzuata göre ve hangi kurumlar tarafından verilmiştir?

-Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 02.08.2013 tarihinde İzmir’de bir toplantıda yaptığı konuşmada;

"İnsanlar Twitter'dan yazıyorlar. Yanan alan fotoğrafı koyup, 'otel olacak' diye... Öyle bir şey söz konusu değil, genelge var. Öyle bir liste varsa biryerde gösterin, kendim geri alacağım. Yanan alanı başka maksatla vermek mümkün değil. Yanan alanlar asla başka yere verilemez, doğrudan bir yıl içinde ağaçlandırmak mecburiyetindedir. Anayasa'nın 169. maddesinde çok açık emredici bir hüküm bulunuyor. Bu bizim için çok önemli. Otel yapmak mümkün değil, etrafı çevriliyor tespit ediliyor ve bir yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Başka maksatla vermiyoruz." demiştir

Orman Bakanı bu açıklama ile Pina yarımadasındaki inşaatlar arasındaki çelişki karşısında kendisini nasıl geri alacaktır?

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.