Üreten Muğla için el ele verdiler

AK Parti Muğla İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından projelendirilen “Üreten Muğla buluşması” toplantısı, Ortaca ve Seydikemer’in ardından Milas’ta da yapıldı.AK Parti Muğla İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından...

Üreten Muğla için el ele verdiler

AK Parti Muğla İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından projelendirilen “Üreten Muğla buluşması” toplantısı, Ortaca ve Seydikemer’in ardından Milas’ta da yapıldı.

AK Parti Muğla İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından projelendirilen Üreten Muğla Buluşması” toplantıları devam ediyor. Çiftçi odalarının ve üreticilerin yoğun katılım gösterdiği toplantıların son durağı Ortaca ve Seydikemer’in ardından Milas oldu. Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya; AK Parti Milletvekili Nihat Öztürk,AK Parti İl Başkanı Kadem Mete Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Milas Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Levent Akyer, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti İlçe Başkanı Levent Akyer, üreten Muğla buluşmalarının önemine dikkat çekerek, “Milas, Muğla genelinde tarımın beşiği konumunda bir ilçedir. İlçeler arasında 114 köyle en yoğun şekilde tarımın yapıldığı ilçemiz ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu toplantılarla üreticimizin sorunları tespit edilecek ve gerekli çözüm mercilerine iletilecektir.” dedi.

Okul sütünde 12 ay talebi

Ülke genelinde süt sektöründe yaşanan kriz nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini ancak bakanlığın talimatıyla tüketim fazlası sütün kremaya ve tereyağına çevrildiğini aktaran Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, krema ve tereyağı çözümünün yeterli olmayabileceğini belirterek, “Avrupa’da kişi başı yıllık süt tüketimi 120 kilogram civarlarındayken ülkemizde bu rakam sadece 20-25 kilogram arasında kalmaktadır. Ülke olarak yeterli miktarda süt tüketemiyorken, bir de sektörde kriz yaşanması biz üreticileri zor duruma soktu. Bakamlığımızın talimatıyla arz fazlası süt, krema ve tereyağına çevrildi. Bu önlem piyasayı rahatlattı ancak yeterli değil. Süt üreticileri olarak okul sütünün eğitim-öğretim dönemiyle sınırlandırılmamasını, okul sütünün 12 ay verilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Çiftçi pamuğa teşvik edilmeli”

Toplantıda konuşan bir diğer isim Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilçe genelinde yetersiz sulamadan kaynaklı sıkıntıların yaşandığını ifade ederek daha geniş tarım arazilerinin sulanabilmesi için baraj projelerinin hayata geçirilmesini istedi. Sulama sorunlarının yanı sıra tarım alanında döviz çıktısı yaratan bazı ürünlerin ithalatından vazgeçilmesini, özellikle pamuk gibi Türkiye’de üretilebilen ürünlerin tarımına geri dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Atıcı, “Bakanlığımız iki baraj ve iki sulama projesini hayata geçirerek, çiftçimizin bu yazı rahat bir şekilde geçirmelerini sağladı. Diğer baraj projelerine de biran önce geçilmesi gerekiyor. Bir başta sorun ise üretebileceğimiz ürünlerin ithal edilmesidir. Ülkemiz şuan dokuma sanayinde kullanılmak üzere yüksek miktarda Çin ve Azerbaycan’dan pamuk ithalatı yapıyor. Ancak bizim topraklarımız bu ürünlerin yetiştirilmesi için gayet uygundur. Geçmiş dönemlerde ilçemiz pamuk üretiminde oldukça başarılıydı. Şuan ise pamuk üretimi sınırlı miktarda gerçekleştirilmektedir. Sulamanın çözülmesiyle, çiftçimize tarım makinelerinin yüzde 50 hibe ile verilmesiyle yeterince deneyime sahip olan çiftiçimiz, bu topraklarda her türlü ürünü yetiştirir.” dedi.

Çiftçiler konuşuyor, yetkililer dinliyor

Toplantı öncesi bir konuşma yapan AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete; “ Toplantımıza başlamadan önce şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.Bizler Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana ülkemiz insanlarımız ve bu topraklar için çok ciddi bedeller ödedik .Ödemeye de devam ediyoruz.Bizler yaptığımız işi geçmişimizin şehitlerimizin manevi mirasına sahip çıkarak , en iyi şekilde yapmak için gayret göstermeliyiz. Bürokrat hizmet noktasında en iyisini, üreticilerimiz ürünlerin en verimlisini en kalitelisini siyasetçi adam gibi siyaset yapmak ve hizmet üretmek için çaba sarf etmeli .Bugün Milas ilçemizde Üreten Muğla buluşmaları kapsamında üreticiler , ilgili kurum müdürleri ve siyasetçilerle sorunları dinleme ve çözüm üretmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız ve diyoruz ki helva yapımı için her şey mevcut biz helva yapmaya geldik.

Bizler dünyanın en güzel ülkesindeyiz başımıza gelenlerde bu sebepten hani demiş ya atalarımız “Yari güzel olanın başı dertten kurtulmazmış.” diye. Türkiye Cumhuriyeti çok güzel bir yar ve biz bu yare sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal’in ifade ettiği gibi “Muhtaç olduğun kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur”. Biz de her koşulda gerekeni yapacağız.

Muğla mız öyle güzel bir il ki toprağın altı ayrı bir bereket, üstü ayrı bir bereket. Seracılıktan tutunda narenciyeye kadar , zeytin üretimine kadar.” Diye konuştu.

Öztürk: Tarımda destek sürecek

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ise Milas ilçesinin kültür turizminde olduğu kadar tarımda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktardı. Öztürk, Milas’ta AK Parti'nin Akgedik ve Derince barajlarını faaliyete geçirerek susuz Selimiye ile Milas ovalarının suyla buluşmasına vesile olduğundan söz ederek, “AK Parti olarak iktidara geldiğimiz verdiğimiz bir söz vardı. Pahalılık karşısında vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz diye. Bunun için tarımda desteklemelere başladık. Sulama yatırımlarına önem verdik ki, bunlar ürün maliyetlerinin düşmesinde önemli bir fayda sağladı. Bize 'tekne yakıtlarına destek veriyorsunuz ama çiftçiye destek vermiyorsunuz' diye eleştiriler yapıldı ama tarıma toplasanız tüm bunların iki katından fazla destek vermişizdir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından salondaki çiftçiler, yaşadıkları sorunları yetkililerle paylaştı.

Daha sonra Toprak havuzu balıkçılığı alanında faaliyet gösteren Güllükteki kooparatif üyeleri ve ilgili kurum müdürleriyle 3 Saat süren ikinci bir toplantı yapıldı .Bu buluşmada üreticilerin sorunları ile ilgili çözüm önerileri yerinde üretilmeye çalışıldı.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.