Uluslararası Çam Balı Kongresine 2 bin katılım bekleniyor

2008 yılında ilk defa düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin bu yıl 1-5 Kasım tarihleri arasında 5’incisi düzenlenecek. Muğla çam balının tanıtımı ve dünya arıcılık sektöründeki gelişmelerin...

Uluslararası Çam Balı Kongresine 2 bin katılım bekleniyor

2008 yılında ilk defa düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin bu yıl 1-5 Kasım tarihleri arasında 5’incisi düzenlenecek. Muğla çam balının tanıtımı ve dünya arıcılık sektöründeki gelişmelerin masaya yatırıldığı kongrede sektör temsilcileri konunun uzmanlarından yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olurken, arıcılar yaşadıkları sıkıntıları da yetkililere aktarma şansı buluyor.

KONGREDE 75 BİLDİRİ SUNULACAK

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, kongreye başladıklarında 5 ülke ve 500 katılımcı ile başladıklarını söyledi. Şahin, “Sunulması gereken 74 bildiri var. 40 yerli, 34 yabancı bildiri sunumu yapılacak. Kongremiz dünyanın en prestijli kongrelerinden birisi haline geldi. Çünkü katılım grafiğine baktığımızda 500 kişiden 2 bin kişiye doğru bir artış yaşamışız. Katılımcı ülkeler de 5 ülkeden 35 ülkeye doğru artmış. 5. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi artık dünyada en prestijli kongrelerden birisi olma yolunda” dedi.

“ARICILARIMIZ İLE BİLİM İNSANLARI BULUŞUYOR”

Uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresine kolay gelinmediğinin altını çizen Şahin, “Dünyadaki kongrelere baktığımızda dışarıdan vatandaşın katılımı ücretlidir. Vatandaş hiçbir şeyi algılayamaz ve soru sorma şansı yoktur. Biz bunu kırarak hocaların sunumundan sonra her gün 3 saat bilim insanları ile arıcılarımızı karşı karşıya getirerek arıcılarımızın bilgilenmesini sağlıyoruz. Yani vatandaşlar ve arıcılarımız kongreye katılan hocalarımıza soru sorma sansını elde ediyor. Bu da kongrenin diğer kongrelere göre artı bir ivmesidir. İkincisi de iki yıl önceki kongremizde başlattığımız ‘Sektör konuşuyor’ başlığı ile başlattığımız ve çeken bölümü bu yıl da yapıyoruz. Yani sektörün iki yıl süreyle karşılaştığı sorunları bir tarafta kamu olmak üzere sorunlara çözüm arıyor. Dolayısıyla bu kongremiz bilimle, araştırma kuruluşlarıyla, kamuyla ve üreticiyle buluşma noktası oluyor. Kongreler ne kazandı diye baktığımızda çam balının dünü ve bugünü arasında fark var. Bugün 10 bin ton bal üretin, 10 bin ton bal satacak kapasitemiz var. Yeter ki gıda kodeksi normlarında üretilsin” dedi.

BAL VE FOTOĞRAF YARIŞMASI

Kongrede yarışmalara da yer verdiklerini belirten Şahin, “Kongremizde yerli ve yabancı heyetten oluşan uluslararası kriterlerde çam balı yarışmamız var. Bu seneki bal yarışmamızda 150 m2’lik oda ayarladık. Yarışmaya jüri üyeleri ve ticari markalar katılamayacak. Yarışmaya katılan ballar 5 gün süreyle sergilenecek. Ayrıca bu yıl ‘Arının Yolculuğu’ temalı fotoğraf yarışması düzenliyoruz. Doğadaki zenginliğimizi arı ve bal temalı fotoğraf yarışmasında derece alan arkadaşlarımıza sergide yer vereceğiz” dedi.

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.